Hurtig levering     Personlig service     E-mærket webshop
 
2. januar 2018 / Tips om høns / Lidt om blodmider på høns
 

LIDT OM BLODMIDER PÅ HØNS

Blodmider, kalkben og lus er alle hønsejeres skræk og sidste års varme sommer samt den ikke specielt kolde vinter, har givet de små bæster gode betingelser for at formere sig og plage vores høns.


Blodmider skal tages alvorligt, de suger blod fra hønsene og kan hvis de får lov at formere sig uhæmmet medføre svækkelse i flokken. Skrukhøns der vil forlade reden og æglægning der ophører, er nogle af de gener, der er ved at have blodmider i hønsehuset.


Blodmider er små blodsugende parasitter med 8 ben, de har en temmelig stor krop og har en rød eller mørkegrå farve. De er svære at se med det blotte øje.


Blodmidens livscyklus

Blodmidens liv kan opdeles i 5 faser: æg, larver, 2 nymfe og et voksens stadie.


Blodmidens cyklus

Den ideelle temperatur for udvikling af blodmider er 27 grader C og fugtige omgivelser. Blodmider lever ca. 30 dage. De levende mider tåler ikke over 40 grader eller under 3 grader i mere end 8 dage eller at luftfugtigheden kommer under 30%.


Blodmidernes æg kan sagtens overleve op til 2 år. Æggene klækkes ved de rigtige temperaturer og luftfugtighed, og som regel giver vores hønsehuse de ideelle betingelser om sommeren, til udklækning af æg. Når ægget klækkes kommer der en lille larve, som ikke kan suge blod og kun kan bevæge sig over korte afstande. Disse larver er meget små og farveløse og derfor meget svære at se med det blotte øje.


Efter 2 døgn som larve, udvikles en nymfe med hård hud. Denne fase strækker sig over 5-10 dage og i denne fase begynder blodmiden at suge blod og så får blodmiderne den røde farve, som gør det lettere for os at se dem.


Næste udviklingstrin, hvor blodmiderne gror fra nymfe til voksen individ, er for blodmidenymferne et kritisk stadie, mens de udvikler sig til voksne blodmider, vil de gemme sig, da deres mobilitet er ringe og de derfor er lette ofre for rovmider. De voksne blodmider kan nu formere sig og lægge æg. Hanmiderne er ca. 3 gange mindre end hunmiderne, men begge suger blod.


En hunblodmide kun suge blod svarende til sin egen vægt 15 gange.


Blodmiderne kommer frem i mørke fra deres skjulesteder og vil kravle op på de sovende høns for at suge blod. Når det bliver lyst, vil blodmiderne igen gemme sig i mørke revner eller i redekasser og bundlag. Æggene lægges på mørke og fugtige steder og cyklus starter forfra. Blodmider kan formere sig meget hurtigt, hvis de rigtige betingelser er tilstede og blodmider er ikke bare til gene for høns og kyllinger.


Et massivt angreb kan føre til manglende ægproduktion, blodplettede æg og dødsfald i hønseflokken. Da blodmider jo suger blod, kan de også overføre smitsomme sygdomme mellem deres værter. Blodmider kan forsøge at suge blod fra mennesker, hvilket kan give kløe og udslet og enkelte mennesker kan få alvorlige allergiske reaktioner af blodmidebid.


Kilder: Videncenter for Landbrug, Refona, Stormøllen, 16. august 2015

Har du fået blodmider i dit hønsehus?

Det kan du tjekke, ved at tørre en siddepind af med en fugtig klud - bliver den rød, har du fået blodmider i huset. Så er der kun en vej - tøm huset for alt løst inventar, vask det i varmt sæbevand og skyl og lade det tørre, meget gerne i sollys. Hønsehuset skal også have en omgang med vand og sæbe, bedst er det hvis huset kan skilles ad og dele vaskes hver for sig. lad det hele tørre. Har du et træhus kan du forsigtigt med en ukrudtsbrænder svitse svært tilgængelige steder. Se Rosenbuds Ecoflex hønsehuse her. De giver mulighed for at rengøre effektivt for blodmider, da de kan skilles ad. Når alt er tørt, sættes der rovmider ind, hæng evt en lille boks op med dem tæt på siddepinde og drys dem i redekasser.


Blodmider kan ikke overleve frostvejr, men det kan dine høns.

Så tænk forebyggende om vinteren, får vi udsigt til en god frostperiode, er det en god ide at ordne hønsehus som ovenstående og lad endelig huset få frost bagefter.


Rovmider

Til bekæmpelse af blodmider, er rovmider et godt giftfrit valg, men rovmider kræver varme for at udvikles og formere sig, men det gør blodmiderne også, så de har samme vækstbetingelser og derfor velegnede til at bekæmpelse. Du kan bestille rovmider lige her


Og har du brugt kemiske insektmidler forinden rovmiderne sættes ud, bliver resultatet ikke effektivt- rovmider er jo lige så følsomme overfor kemi som blodmiderne. Alle dyr, der færdes frit ude, vil få utøj al forskellig slags, det kan ikke undgås. Men vi kan holde det nede ved at holde vores høns omgivelser rene og give dem mulighed for støvbade, enten mange steder eller ved at skifte støvbadet jævnligt. Almindelig tør havejord er det bedste til støvbade, vil man gøre det helt frit for evt. skadedyr, kan man bage jorden i en ovn ved 100 grader i ca. 20 minutter, eller til at jord er gennemvarmet, men pas på, det skal køle af før det bruges :-).


I Danmark får vi da heldigvis vinter og det kan utøj, der lever i huse og sprækker ikke tåle og en god frostfyldt vinter, fjerner mange af de små skadedyr, som kan angribe vores høns.


Blodmider, kalkben og lus er de mest forekommende utøjer, som du finder hos høns. Vil du blive klogere på det, så kan du eventuelt læse lidt om kalkben og sår på fjerkræ eller læse hvordan du spotter lus på høns.

Udforsk vores udvalg

Vibeke Pold

Vibeke Pold

   

Vibekes erfaringer

Jeg tester alle produkter, før de kommer her på webshoppen og da jeg lider af udpræget hønsetitis er det mig en stor fornøjelse at tage tingene i brug i min hverdag og det er slet ikke alle varer, der kommer gennem nåleøjet. Jeg er ikke tilfreds, før det er grundig gennemprøvet og mine gæster, familie eller venner har kommenteret min nyeste hjembringelse med en anerkendende kommentar.

Det er så vigtigt for mig, at det er gode kvalitetsting, der både kan holde til dagligt brug og som forbliver pæne i lang tid og hvis jeg ikke finder det perfekte, kommer det slet ikke på shoppen. Derfor er alle de skønne ting der er her i shoppen af en kvalitet, jeg personligt kan stå inde for.

Loading...
Vent venligst ...