Sådan holder du dit hønsehus rent - de bedste tips fra Rosenbud

Sådan holder du dit hønsehus rent | Tips til rengøringen

Rengøring hos høns er vigtigt, da det har en stor betydning både for hønsenes helbred og velvære. Derfor er det også godt at have en klar plan for hvor ofte man gør rent – og hvor grundigt man gør det hver gang. 

Det er også ofte et spørgsmål vi får – hvor ofte skal man gøre rent i hønsehuset?

Derfor vil vi i dag komme ind på vores bedste tips til et sundt, hygiejnisk og behageligt miljø for dine høns. For fortjener de ikke det bedste, når de nu leverer så dejlige æg til os? Det synes vi i hvert fald!

Og hvis du var i tvivl om fordelene ved en god rengøringsrutine af hønsehuset, har du tre her. 

  • Sundhed og hygiejne: et snavset hønsehus kan føre til sundhedsproblemer for hønsene og give utøj masser af mulighed for at sprede sig og skabe problemer.
  • Et rent hønsehus betyder rene æg. Det er aldrig sjovt at glæde sig til friske æg, hvis man finder dem helt snavsede i redekassen. Det kan en god rengøringsrutine også hjælpe med!
  • Lugten fra hønsehuset. Den kan faktisk holdes godt nede med en god rutine og de rigtige produkter i hønsehuset. Mere om det senere! 

Hvor ofte skal et hønsehus rengøres?

Hvor tit du skal gøre dit hønsehus rent afhænger af forskellige ting – og den bedste til at afgøre hvornår nok er nok, er dig selv. Hvis du har mange høns eller et mindre hønsehus kræver det oftere rengøring end et stort hønsehus med rigtig god plads til hønsene.

Ofte vil man dog alligevel nok opleve, at hønsene har en favoritpind og der derfor er et mere koncentreret område, der bliver snavset.

Hver dag

Der er et par småopgaver, som man skal huske på daglig basis. For det første skal man huske at hente æg hver dag. For færre æg i redekasserne betyder også renere æg. Har du problemer med snavsede æg? Så læs dette blogindlæg! 

Desuden skal man også på daglig basis sørge for, at hønsene har adgang til rent drikkevand og deres foderautomat er ren og pæn. 

Hver 14. dag eller efter behov

Hver anden uge eller hvor tit man føler det er nødvendigt, kan man fjerne klatterne fra bunddækket. Det afhænger igen af størrelsen på hønsehuset og mængden af høns. Men begynder man at kunne lugte hønsehuset, kan det godt være tid til at man skal have de værste klatter fjernet. Her man kan eventuelt supplere med lidt ekstra bunddække for at kompensere for det, man har fjernet. 

Hver tredje måned

Vi anbefaler en god hovedrengøring hver tredje måned – måske lidt sjældnere i vinterhalvåret. En grundrengøring sikrer, at man bedre kan se hvis der kommer et angreb af f.eks. blodmider. Ved regelmæssig grundig rengøring, kan man mindske risikoen for et større udbrud, som man ved manglende rengøring ikke havde nået at fange i tide. 

Hos os består en hovedrengøring af, at vi tømmer hønsehuset for alt strøelse. Vi er heldige med, at vores hønsehus kan skilles ad og derved spules med en vandslange og børstes rent med en blød børste. Her kan vi få alt gjort rent – også samlingerne af hønsehuset, hvor det tit er, at utøj som blodmider gemmer sig.

 Så ofte skal du gøre dit hønsehus rent

Sådan rengør du dit hønsehus – trin for trin 

Der kan naturligvis være flere måneder at gribe en grundig rengøring an på. Det vigtigste er bare, at man får hønsehuset rengjort i dybden. På den måde sikre man sig, at eventuelt utøj bliver fjernet så grundigt som muligt.

Start med at fjerne alt bunddække og strøelse fra både hønsehuset og redekasserne. Brug det eventuelt som gødning i haven – det fungerer eminent som både ukrudtsdække og gødning i en god, hjemmelavet blanding.

Du skal sørge for, at alt strøelse og snavs er fjernet grundigt. Vores hønsehus kan skilles ad, som du kan se i denne video. Dette gør vi ved den helt store hovedrengøring, fordi det giver os mulighed for at tørre alle overflader af både indeni og udenpå. 

Har man ikke mulighed for det, skal man være så grundig som overhovedet muligt. Kom gerne godt ned i sprækkerne med en kost eller eventuelt en støvsuger, der kun bruges til dette. Jo mere snavs man får fjernet, jo mindre chance er der for utøj.

Vi tørrer som sagt alle overflader af med en simpel våd klud og lidt sæbe. For os har det været rigeligt med en hovedrengøring for at holde hønsene fri for diverse utøj. Og har vi været uheldige med et angreb af f.eks. blodmider, har vi altid behandlet, når problemet er opstået. 

Har man et med mange sprækker og revner, der kan være svære at nå, kan det faktisk være en stor hjælp at bruge rovmider forebyggende hen over sommerhalvåret. Så klarer rovmiderne det eventuelle arbejde i sprækkerne, som du ikke selv kan nå. 

Når alle sprækker, revner og overflader er tørret godt af med en våd klud, laver vi huset tørrer godt inden vi putter nyt strøelse ind i huset.

Man kan i princippet godt sortere i den strøelse, man tager ud af huset og genbruge det der stadig er rent og tørt. For os passer en sæk majsstrøelse dog helt perfekt til bunddække af vores hønsehus, så vi plejer at erstatte det hele med en ny sæk ca. hver tredje måned.

Ønsker man en frisk og behagelig duft i hønsehuset, vil vi anbefale at tilsætte nogle tørrede urter sammen med strøelsen. Som noget helt nyt, kan man købe tørret eucalyptus hos os, som du nemt kan blande i dit bunddække. Det giver både en god duft for dig og hønsene – og kan virke utøjsforskrækkende! Du kan også bruge vores urter til redekassen, som både giver en behagelig duft og skræmmer utøj væk, som ikke er glade for duften af urter.

Hvad gør du, hvis du har opdaget utøj i hønsehuset?

Står du i en situation, hvor du har fundet lus eller blodmider i hønsehuset, skal det naturligvis behandles.

Vi har et blogindlæg, hvor du kan blive klogere på om dine høns har fået lus og hvordan du bekæmper dem – det kan du læse her. Eller du kan blive klogere på hvad en blodmide er og hvordan man bekæmper dem uden kemi her.

Her er det vigtigt at skelne mellem det utøj, der lever på hønsene – og dem der primært lever i hønsehuset. Lus og kalkben skal behandles direkte på hønsene, mens blodmiderne skal bekæmpes i hønsehuset. 

Har man fået blodmider, anbefaler vi altid at man starter med en grundig hovedrengøring af hønsehuset som beskrevet ovenfor. Ved en grundig rengøring får man fjernet langt de fleste af blodmiderne, da de vil sidde i rede materialet, strøelsen og generelt i sprækker og revner. 

Derefter anbefaler vi, at man spreder rovmider ud. Rovmider spiser blodmider – en rovmide spiser ca. 5 blodmider pr. dag. Hos os kan du købe 10.000, 25.000 eller 125.000 rovmider. Du kan læse meget mere om rovmider her – og hvordan du kan bruge dem i hønsehuset.

Rovmider er en biologisk måde at bekæmpe blodmider og derfor en naturlig måde at komme de frygtelige blodmider til livs uden at skade hønsene og deres helbred.

Bunddække og strøelse til hønsehuset

Vælg de rigtige produkter for et renere og mere behageligt hønsehus

Det er vigtigt at tænke over hvilke produkter man bruger som strøelse og bunddække i hønsehuset. Der er mange forskellige muligheder, når det kommer til strøelse – og meget af det er en smagssag. Man kan f.eks. bruge halm, spåner, sand eller træpiller.

Vi er selv blevet enormt glade for kombinationen af majsstrøelse som bunddække og hamp strøelse i redekasserne. På den måde holder vi hønsehuset tørt længere – og uden lugtgener for hverken mennesker eller høns. 

Majsstrøelse er eminent til at suge fugt og mindske lugten af ammoniak. Desuden fungerer det isolerende, så det holder hønsehuset koldt om sommeren og lunt om vinteren. For os passer en stor pose majsstrøelse perfekt som bunddække i vores hønsehus. Du kan finde poserne i 7,5 L og 25 L, som er nemme at håndtere og opbevare selv i mindre haver.

Hamp strøelse kommer i en kompakt pakket pose på 48 L, som for os holder til 3-4 fyldninger af vores to redekasser. Det er en hygiejnisk og støvfri måde at fylde redekasserne og så stimulerer den naturlig adfærd omkring redebygning.