Minigarden

Minigarden er opbygget af fleksible moduler. Det enkelt at bygge en plantevæg og du kan altid udvide med flere moduler, ændre opstillingen eller flytte din Minigarden. Du kan for eksempel bygge en plantesøjle med frostfølsomme fuchsia og flytte den indenfor om vinteren, hvor den kun optager et minimum af plads.

Du kan stille plantevæggen på et plant underlag eller montere den på væggen. Minigarden er lavet af et solidt plastmateriale, der har lang holdbarhed og er godkendt til fødevareproduktion. Det betyder, at du er sikker på, at der ikke udskilles sundhedsskadelige stoffer til dine jordbær og andre afgrøder.

Minigarden er udviklet af gartnere til at sikre plantetrivsel. Planterne har masser af jord og individuelt dræn. Det sikrer en god cirkulation af luft omkring rødderne. Systemet er konstrueret, så der er minimalt vandfordampning, hvilket er godt for planterne og for din økonomi. Du kan tilkoble automatisk vanding, hvis du har en udendørs vandhane. Alternativt kan du tilføre vand ved hjælp af en almindelig 5 liters rygsprøjte.

Minigarden leveres med 3 års garanti og har en forventet levetid på mindst 10 år i det danske klima.

5 resultat
Tilbud
Corner sæt
139,00 kr 239,00 kr
Varer i kurven
Tilbud
Minigarden Basic
Fra 149,00 kr 229,00 kr
Vælg variant
Tilbud
Vælg variant
Tilbud
Drypvander til Vertical
119,00 kr 229,00 kr
Varer i kurven
Tilbud
Ophæng til Corner
79,00 kr 169,00 kr
Vælg variant


LODRETTE HAVER PÅ DEN NEMME MÅDE...

Lodrette haver giver masser af muligheder for at dyrke blomster, krydderurter og køkkenhaveafgrøder - selv om der ikke er meget plads til rådighed.

Du kan sikkert finde et lille stykke væg der kan forskønnes med lidt planter. Med Minigarden kan du trylle dit plankeværk, cykelskur, facade eller en trist kontorvæg om til en lækker urtehave eller et frodigt blomsterbed.

Uanset om du har en lillebitte altan eller skal i gang med det helt store urban gardeningprojekt, så kan de smarte planevægsmoduler bruges til at skabe grønne oaser.

Du kan også bruge planter indendørs til at forbedre indeklimaet i hjemmet eller virksomheden.

KØKKENHAVEN

DE BEDSTE JORDBÆRSORTER

Jordbærplanter er ikke bare jordbærplanter. Der er utroligt mange forskellige sorter at vælge imellem, og de har alle sammen forskellige egenskaber.

Nogle jordbærsorter starter tidligt på sæsonen og andre giver bær noget senere på året.Nogle typer giver søde bær, der er bedst at spise friske. Andre jordbær giver syrlige bær, der er gode til at sylte.Nogle planter giver overvældende mange bær. Andre giver færre, men ofte mere aromatiske, bær.De fleste planter giver jordbær én gang på en sæson. Remonterende jordbær, prydjordbær og skovjordbær bliver ved med at sætte blomster og bær fra juni til oktober.Nogle planter gemmer bærrene under bladene. Andre har bær, der sidder over bladene og dermed henter mere sollys og sødme.Nogle jordbær er røde med hvide prikker. Andre er hvide med røde prikker. Nogle planter har hvide blomster og andre har rosa eller pink blomster.

Der er med andre ord en overflod af muligheder for at sammensætte et mix af planter, der passer til dine ønsker. Hvert år kommer der nye sorter, der har nye karaktertræk, så der er ingen grund til at kun at bruge de traditionelle, gamle jordbærsorter.


INDENDØRS KØKKENHAVE

Når dagene bliver kortere begynder planterne at gøre klar til vinteren og indstiller væksten. Så hvad gør du, hvis du er blevet afhængig af friske krydderurter, søde hjemmedyrkede tomater og sprøde salater? Svaret er: Flyt din køkkenhave indendørs!


FØDEVAREGODKENDELSE

Har du overvejet om dine krukker, altankasser, højbede og andre dyrkningsbeholdere indeholder kemiske stoffer, der kan afgive skadelig kemi til din jord og dine planter?


Planteskoler landet over melder om stigende salg af økologisk jord og planter, så der er en klar tendens til at flere og flere mennesker ønsker at dyrke deres egne afgrøder uden kemikalier.


Desværre er der mange, der ikke tænker på, at de materialer, der er i kontakt med jorden, kan udskille stoffer, der er sundhedsskadelige på kort eller lang sigt. Køkkenhaver i skoler, daginstitutioner, restauranter, gårdhaver, byhaver og offentlige arealer samt steder hvor generel fødevaresikkerheden er en faktor bør altid anlægges i gift-frie materialer, der er godkendt til fødevarer.

Husker du jernbanesvellerne?

I 70’erne var det helt normalt at lave terrasser, højbede og sandkasser af brugte jernbanesveller. De var billige og langtidsholdbare, så de fik massiv udbredelse i både private hjem og institutioner.


Efter nogle år fandt man dog ud af, at at svellerne blandt andet var imprægneret med stoffet kresol (methylphenol), der viste sig at være kunne fremkalde allergi og eksem ved berøring. Desuden er stoffet under stærk mistanke for at være kræftfremkaldende.


Det blev direkte forbudt at bruge de kresolbehandlede sveller til legepladser, højbede og andre steder, hvor man kan risikere at berøre svellerne eller dyrke noget spiseligt i nærheden. Hvis man har sveller i haven og ønsker at fjerne dem, så skal de behandles som særligt problematisk affald på linje med asbest.


Det har også vist sig, at svellerne afgav kraftigt forurenende stoffer til den omkringliggende miljø. Selv nu, hvor der er gået mere end 40 år, kan der måles øget forurening i den nærliggende jord, der er langt over grænseværdierne.


Jernbanesvellerne er et eksempel på, hvad der kan ske når man bruger materialer, der er fremstillet til byggeri eller industri til rekreative formål som f.eks. at lave højbede, legepladser og haver.


Bemærk, at det ikke er nok at kigge på hvad selve plantebeholderen er lavet af, men også hvordan materialet er blevet overfladebehandlet samt hvilke stoffer, det har været i kontakt med.


Jernbanesveller er lavet af træ - og det er jo et naturligt og ufarligt materiale - men de var blevet behandlet med et stof, der - på sigt - viste sig at være giftigt.


I 80'erne gentog vi mere eller mindre historien da vi byggede alting op i trykimprægneret træ, der var behandlet med kobberoxider, der var giftige og kræftfremkaldende.


I dag er der heldigvis udviklet mere skånsomme typer af imprægnering, men det anbefales stadigt ikke at bruge behandlet træ i direkte kontakt med jord, der bruges til dyrkning af mad.

HVORDAN VÆLGER DU DE SIKRE LØSNINGER?

Først og fremmest skal du være opmærksom på, at du har et valg. Du bestemmer, hvad dine planter skal gro i, så du med glæde og god samvittighed kan spise afgrøderne.


Brug din sunde fornuft

Overvej om det produkt du kigger på er lavet til kontakt med fødevarer.


En potentiel plantebeholder, der er opfundet og produceret til at blive brugt i byggeriet, industrien eller transportsektoren skal være robust og holdbart og leve op til de kriterier, der er i de brancher. Og fødevaresikkerhed er ikke relevant, når man fabrikerer kloakrør.


Brug næsen

Hvis en potentiel plantebeholder lugter af kemi, så er det fordi den afgasser kemiske stoffer. Det kan være fra selve materialet eller fra overfladebehandlingen.


Hvis du ikke kan få dokumentation for, at det er harmløst, så bør du måske vælge en anden løsning.


Brug fingrene

Hvis overfladen på plantekasserne smitter af - enten med overskudsfarve eller en fedtet film fra støbning - så er det en god idé at undersøge om det er noget, du kan vaske af og komme ind til et 'rent' produkt.


Genanvendt plastik

Hvis en potentiel plantekasse er lavet af genanvendt plastik, så er det heller ikke nemt at vide præcis, hvad den indeholder samt hvilke tilsætningsstoffer, der er er tilsat plastikken for at binde den sammen. Genanvendt plast er godt for miljøet, men det er ikke givet at det er sikkert at dyrke mad i.


Mange altankasser og blomsterkrukker er primært fremstillet til at rumme smukke, dekorative blomster og ikke til at dyrke mad, så selv om du kigger på plantekasser hos blomsterhandleren eller i havecenteret, så er det ikke givet at den er godkendt til fødevarer. Spørg i butikken.


Træ og det, der ligner

Nogle typer træ er naturligt imprægnerede og meget holdbare. Til professionelt anlagte haveanlæg og legepladser er det især sorten robinie, der er populær, da den er vedligeholdelsesfri og holder i mange år - selv i direkte kontakt med fugtig jord.


Mange andre typer træ er behandlet med mere eller mindre harmløse stoffer: imprægnering, træbeskyttelse eller limprodukter. Du bør overveje, om både træproduktet og den efterfølgende vedligeholdelse af træet kan foregå på en måde, der sikrer dig sunde afgrøder.


Der er også kommet en del kompositmaterialer eller kunsttræ på markedet. De er primært lavet til facadebeklædning og terrasser. Før du bygger højbede og plantevægge af disse bør du tjekke hvad de er lavet af og hvordan de er overfladebehandlet.


Tegl og ler

Krukker af ler og tegl er heller ikke nødvendigvis sikre. Engang blev terracottakrukker hånddrejet i Italien, Grækenland og Spanien af det gode rødler, der var i jorden i disse områder.


I dag bliver langt de fleste krukker fremstillet på store fabrikker i Vietnam, Kina, Tyrkiet og Østeuropa. Leren bliver tilsat additiver, der sikrer at den ikke så let går i stykker under produktion og transport. Overfladebehandlingen bliver sjældent dokumenteret.


Lerkrukker er noget af det smukkeste, men vælg med omhu!

EUROPALLER, MURERSPANDE, BILDÆK OG ALT DET ANDET

Efter historien omkring jernbanesvellerne er det nærliggende at tage fat i havekonstruktioner af transportpaller og pallerammer, der er blevet super populære de seneste år.


Vidste du, at brugte paller er klassificerede som miljøfarligt affald af Miljøstyrelsen? Det er blandt andet forbudt at fyre med brugte paller i brændeovnen, da de kan indeholde giftstoffer.


Af hensyn til fødevaresikkerheden bør du kun anvende helt nye paller, hvis du vil bruge dem til at opbygge f.eks. en lodret have til spiselige afgrøder. Du bør også sørge for, at den barriere, der normalt etableres mellem jord og træ, er lavet af giftfrit materiale.


Desuden må efterbehandling i form af træbeskyttelse, olie eller maling ikke afgive kemikalier hvis det kommer i direkte kontakt med jord og planter. Disse råd gælder naturligvis for alle typer træplantekasser til spiselige afgrøder.


Andre populære - men absolut ikke giftfrie - plantekasser er murerspande og -baljer, traktordæk og bildæk samt kloakrør af PVC.


Har du nogensinde prøvet at lugte til en murebalje eller en af de sorte spande? De stinker af kemi - bogstaveligt talt! Det tager flere måneder før lugten foretager sig. Spanden holder i øvrigt heller ikke op med at afgive kemiske stoffer fordi den er ‘dampet af’.


Et kloakrør er fremstillet til et helt andet formål end havebrug og er ofte coated med en kemisk film, der sørger for at indholdet glider let og ubesværet igennem. Det har aldrig været meningen, at kloakrør skulle bruges til at dyrke fødevarer i og den kemiske film er meget svær at rense af.


Ovenstående bildæk med krydderurter er fotograferet i en københavnsk vuggestue, der er meget optaget af økologi og sundhed. Det er helt sikkert ikke ond vilje, der får institutionen til at bruge et bildæk som plantekasse. Det er givetvis mangel på viden om, hvor mange dybt problematiske stoffer, der er tilsat gummiet for at forlænge dækkets vejgreb og levetid.

GØR OP MED

'Vi plejer' og 'Sådan har man altid gjort'.


Som nævnt flere gange i denne artikel, så har der været en udvikling, der gør at vi bliver nødt til at stille spørgsmål ved tidligere tiders praksis.


Dels bliver produkterne ofte ikke fremstillet på samme måde som tidligere.


Dels har forskning og erfaringer fået os til at stille spørgsmål ved tidligere tiders 'sandheder' og forbyde stoffer, der har været brugt i både landbrug, byggeri og industri.


Og sidst men ikke mindst er vi blevet meget mere opmærksomme på sammenhængen mellem kvaliteten af dét vi spiser og vores helbred.


Derfor er det helt relevant at stille uddybende spørgsmål, når sælgeren i butikken siger 'man har altid brugt det her materiale til at dyrke planter i' eller 'Vi sælger mange af de sorte spande til at dyrke planter i' eller 'Den her tror jeg altså sagtens du kan bruge til planter'.


Det er dine planter og det er dig og din familie, der skal spise afgrøderne!


KØKKENHAVE I HØJDEN

Ved at udnytte pladsen i højden opnår du mange fordele:

Du får plads til mange flere planter på et lille arealPlanterne er udenfor rækkevidde af snegle, kæledyr og små pilfingreNyd duften og synet af blomster i øjenhøjde – og pluk afgrøder uden at belaste ryggenDu kan flytte din krydderurtehave indendørs om vinteren og ud i drivhuset i det tidlige forårVed at tilkoble et selvvandingsanlæg kan du gøre vedligeholdelsen endnu lettere

TEKNISK INFORMATION

Minigarden er lavet af plastmaterialet polypropylen. Det er samme type plast som anvendes til blandt andet fryseposer og andre former for opbevaring af madvarer. Polypropylen kan genanvendes til f.eks. tøj og fyld i.


Hvis plantevæggene bliver kørt på lossepladsen, så er det såkaldt 'uproblematisk affald' der ved forbrænding bliver til vand og kuldioxid. Der er ingen slagger eller reststoffer


Som nævnt flere gange i denne artikel, så har der været en udvikling, der gør at vi bliver nødt til at stille spørgsmål ved tidligere tiders praksis.


Mål

Et sæt Minigarden Vertical består af tre moduler (eller 'etager') med plads til tre planter i hver.


Desuden er der en drypbakke med, der både opsamler overskydende vand og virker som en stabil sokkel, hvis du vil bruge din plantevæg som fritstående.

Det samlede sæt er 57 centimeter højt x 64,6 cm bredt og 16 cm dybt.

Der, hvor planterneholderne kommer længst frem er dybden dog 19 cm.


Hvor meget jord skal du bruge?

Til et sæt Minigarden Vertical skal du bruge 6 liter drænmateriale og 33 liter god jord.

I bunden af hvert modul lægger du 2 liter drænmaterial. Det kan være leca-nødder, groft grus, Vækster eller lignende.

Ovenpå fordeler du 11 liter god pottemuld, og så er du klar til at plante.

Husk, at det er en god idé at gennemvande både jorden og planternes rodklump før du planter.

Det gør det lettere for planterne at etablere sig.




VIBEKES ERFARINGER

Jeg tester alle produkter, før de kommer til salg i webshoppen. Mit første flytbare hønsenet, fik jeg i 2007, efter en lang periode med besøg af naboens hunde. Det var et stift hønsenet på træpæle og jeg tænkte at det måtte da kunne gøres bedre. Fandt i 2012 de flytbare hønsenet, og her hos mig bliver de flittigt brugt.

Jeg har en permanent sommer indhegning uden om køkkenhaven og en kyllingegård, hvor skrukmødre og kyllinger kan være trygge i dagtimerne. Jeg har afgrænsede områder i foråret på græsplænen, hvor hønsene flittigt skraber mos løs samt afgrænsende områder under hækkene, hvor de napper alle de små snegle fra naboens have, der kommer ind til mig.

Jeg har stort set ikke haft problemer med dræbersnegle siden jeg begyndte, at sætte hønsene til at luge hækken ind til naboen. Jeg flytter meget rundt med mine hegn og det er vigtigt for mig at det er til at arbejde med, ikke for tungt og ikke for uhåndterbart. Jeg pakker alle mine net ned om efteråret, når køkkenhaven er høstet og blomsterbedene tomme, så rykker hønsene ind og fjerner de sidste rester af nytilkomne snegleæg og andet ukrudtsfrø.

Den eneste ulempe er at frøformerende planter har det lidt svært med høns, der jo finder selv de mindste frø i jorden. Det løste jeg ved en vinter at have nettet oppe i en cirkel rundt om mit bed med violfrøstjerne, her kom flotte planter næste forår. De flytbare hønsenet lægger jeg ned på plænen og ruller sammen og putter dem i en sort affaldssæk til opbevaring indtil næste forår.