100 % økologisk hønsefoder uden soja

Sojafrit hønsefoder - hvorfor nu det?

Hvorfor bruges soja i dyrefoder?

Der er 3 grunde til, at soja kan findes i næsten alt kommercielt dyrefoder.

  1. Soja er en god kilde til protein, kulhydrater, fedtstoffer og sporstoffer, herunder calcium, vitamin C, B5 & B6, jern, magnesium, lysin, methionin, tryptofan og cholin.
  2.  Når soja kombineres med korn i forholdet 1: 5, øges effekten, hvormed husdyr og fjerkræ omdanner korn til animalsk protein.
  3. Soja er billig.

Hvorfor skal vi undgå soja i dyre- og fjerkræfoder?

Med alle fordelene ved soja, der er anført ovenfor, kan du jo undre dig over, hvorfor at det skal undgås i dyrefoder.

Der er to grunde til det:

For det første importeres soja fra Amerika og optager en masse landbrugsjord.

Sojabønnen er ikke en god landbrugsafgrøde i Danmark og andre tempererede klimaer. For at sojabønner kan vokse og producere en afgrøde har de brug for en lang, varm sommer, hvor temperaturen er mellem 20-30 ºC. Selv en let sen nattefrost kan dræbe eller skade planterne alvorligt.

Så i Nordeuropa importeres vores sojabønner fra USA, Brasilien og Argentina. Andre områder, som eks. dele af Kina, hvor der også dyrkes soja , sælges det meste til deres hjemmemarked.

Der er nogle nye sorter, der kan klare sig bedre i vores kølige somre, men ikke med et så sikkert udbytte, at vores landmænd tør tage risikoen og selvom de er villige til at prøve, er det næppe rentabelt for dem, da den importerede soja er billig.

Den anden og vigtigere grund til ikke at bruge soja er, hvor og hvordan den dyrkes.

Da dyrkningen ​​af soja som en afgrøde begyndte, blev den dyrket i vid udstrækning i USA, men i dag, dyrkes den intensivt i Sydamerika. I og for sig er dette ikke så slemt, men hvad der er sket er, at de gigantiske, multinationale amerikansk baserede landbrugsvirksomheder, har forvandlet tusindvis af kvadratkilometer af Amazonas jungle til enorme monokulturelle sojabønneplantager.

Metoden de bruger for at opkøbe land, er at der først flytter kvægavlere ind, de rydder skoven og så sælger de senere (relativt billigt) til sojaproducenterne - så kan sojaproducenterne hævde, at de ikke ryddede skoven, men bare købte jorden fra en anden landmand.

Amazonas mangfoldige bio-diversitet  udgør et af de største områder på jorden, og skade på Amazonas, skader både den oprindelige befolkning, men også resten af ​​planeten. Denne udvikling er ikke på nogen måde bæredygtig.

Lone Landmand har skrevet

Man behøver ikke transportere f.eks. sojabønner tværs over kloden for at kunne presse flest muligt æg ud af sine høns.
Man behøver heller ikke give dyr vitaminpiller fremfor at lade dem få adgang til sund jord og alsidig kost.
Man behøver i det hele taget ikke have så store forventninger til, hvad dyr og natur skal yde til menneskene.
Og man kan glæde sig over æg, som ikke har bismag af kraftfoder, men som udelukkende smager af æg.

Du kan læse hele artiklen her


Rosenbud har i samarbejde med vores økologiske producent af hønsefoder udviklet et alternativ til hønsefoder med soja. Et foder der er beregnet på fritgående høns ernæringsbehov.

Farmermix er med et rigt udvalg af korn og frø og helt uden pellets og soja. Denne blanding er den ideelle naturlige måde at fodre høns på. Det højere proteinniveau i denne blanding og udvalget af frø vil resultere i en naturlig ægproduktion. Perfekt til fritgående høns, der spiser selektivt og ofte ignorerer pellets i deres foder.  Økologisk fuldfoder til høns uden soja indeholder bl.a. hørfrø, der er rig på omega-3, og som  medvirker til et sundere æg og skinnende fjer.

Sammensætning: økologisk hvede, økologisk majs, økologiske havreflager, økologiske ærter, økologisk lupin, økologisk solsikkefrø, østersskaller, økologisk hørfrø og økologisk solsikkeolie.

Se vores udvalg af 100% økologisk hønsefoder