Opvækst af kyllinger - quickguide til dig, der gerne vil have kyllinger

Opvækst af kyllinger | Uge-for-uge quickguide

Er det første gang du skal have kyllinger – eller vil du bare gerne være sikker på, at der er styr på hele processen? Her guider vi dig igennem de første 20 uger med dine kyllinger. Fra helt nyklækkede til æglægningsklar.

Kyllinger er noget af det skønneste og sjoveste – hvad end man udruger dem selv med en hønemor eller lader rugemaskinen klarer arbejdet. Første gang kan det med kyllinger dog godt virke som et stort (og måske et lidt uoverskueligt) projekt, men vi prøver at gøre det så nemt at alle kan være med.

Derfor svarer vi i dag på, hvornår man skal bruge en varmelampe til kyllinger, hvilket foder kyllinger spiser, hvornår kyllinger må komme udenfor og vigtigst, hvornår begynder kyllingerne at lægge æg?

Står du stadig i overvejelserne om hvorvidt du skal udruge med en hønemor eller en rugemaskine, kan du læse vores bedste tips til udrugning af kyllinger her.

Vores blogindlæg starter i dag, når kyllingerne udklækker efter ca. 21. dage.

Starten på livet for kyllinger – den første uge

Kyllinger klækkes på 21. dagen – måske et par dage før eller et par dage efter. Har man udruget i rugemaskine er det nemt at holde styr på, men gør en hønemor arbejdet kan man måske godt være et par dage om at opdage kyllingerne. Dem er hønemor nemlig gode til at beskytte!

Når den lille kylling udklækkes, har den en blommesæk med næring inde i maven og den kan derfor klare sig op til 72 timer uden mad og drikke. Når blommesækken er opbrugt, behøver den lille kylling både vand og mad.

Det er let at lære de små kyllinger at spise og drikke, hvis du har udruget kyllingerne i rugemaskine. Du efterligner blot hønemors prikken med næbet. Brug en negl til at slå forsigtigt ned i foder- og vandskål. Så vil de små hurtigt opfatte at det er her, de skal spise og drikke fra. Har du en hønemor, klarer hun oplæring helt selv!

Her er det vigtigt at huske varmen – hønemor skal nok sikre at kyllingerne har det varmt og tørt, men har du opdrættet dem selv skal du bruge en varmelampe. Du kan se vores udvalg her.

Det er desuden vigtigt, at du sikrer dig, at der er tørt og rent omkring kyllingerne. Det gælder både dem du selv har ruget ud i eller dem hønemor, har udruget.

Vi har selv kyllingerne i en lille kyllingekasse, hvor der er plads til de kan boltre sig, søge ind under varmelampen og få mad og drikke uden at det hele står for tæt. Men et lille kompakt hjem til de første par uger før kyllingerne til at føle sig mere trygge.

Kyllinger - så nemt er det at passe dem!

Tiden i kyllingekassen – uge 2-5

Har du kyllingerne i en kyllingekasse, så er det vigtigt du holder det rent og pænt. Sådan nogle små kyllinger kan godt snavse sådan en indhegning til, så man skal holde lidt ekstra øje og gøre lidt oftere rent end man ellers er vant til med høns.

Det er vigtigt her, at kyllingerne får alt det foder de kan spise og masser af frisk, rent vand. Vi anbefaler, at man starter med et kyllingestartfoder, som vores her i de første par uger. Man skal nemlig huske på, at nyudklækkede kyllinger kun har små næb og derfor har sværere ved at spise større stykker korn, pellets og andet. I et kyllingefoder er man desuden sikker på, at de får den rette næring til at vokse sig store og stærke.

Vi er selv glade for at supplere med lidt ekstra fintrevet gulerod og andet findelt grønt. Det er sundt for kyllingerne. og de elsker at hakke rundt efter maden.

I slutningen af uge 2 begynder du allerede så småt at kunne se fjerdannelse, men de skal stadig have varme. De begynder dog at få flere hønse-træk, så giv dem f.eks. en siddepind de kan øve sig at sidde på. Det er både god underholdning og øvelse til livet som voksne høns.

I det næste par uger kan man se de små kyllinger få flere og flere fjer, men giv dem stadig varme. Sørg dog også for, at kyllingerne har mulighed for at komme væk fra varmen hvis de har brug for det. Masser af frisk vand, godt foder og et rent hjem, så er kyllingerne godt på vej!

Vil du gerne have hønsene er fortrolige med dig?

Så er det nu du skal begynde at øve! Høns behøver ikke nødvendigvis være kæledyr, men det kan være enormt praktisk at man kan løfte hønsene op for at undersøge dem. Det er desuden også rart med trygge høns, som er rolige med dig på besøg i hønsegården.

Derfor skal du starte med at give kyllingerne godt med opmærksomhed. Tag dem op i hænderne og gør dem fortrolige med dig og mennesker generelt. De små dunede fjerbolde er jo enormt søde – og det kan sagtens være et familieprojekt at gøre hønsene mere tamme.

Tid til et nyt kyllingehjem – uge 6-12

Nu begynder kyllingerne efterhånden at være så store, at de skal flytte ud af deres lille kyllingehjem. Nu skal de over i noget større der minder mere om et hønsehus!

Vi bruger selv et lille hønsehus med tilhørende gård, som nemt kan pakkes sammen og bruges til kyllinger en anden gang. Find det her. Der skal stadig være adgang til en varmelampe, så de små kyllinger kan holde varmen.

Det er også tid til at give dem mulighed for at komme udenfor nu. De har nemlig godt af frisk luft og motion om dagen. De skal dog helst kun ud i tørvejr og solskin – og de skal altid have mulighed for at søge hen til deres varmelampe, hvis de skulle komme til at fryse.

Men husk naturligvis at beskytte dem mod alle rovdyr – både om aftenen men også i dagtimerne. Og sørg for, at alle kommer sikkert og trygt ind i huset om aftenen under varmelampen.

De skal her stadig have adgang til ubegrænset kyllingefoder – her kan du skifte over til vores økologiske kyllingefoder, som både kommer i 4 kg og 12,5 kg sække.

I disse par uger vil de vokse og vil så småt begynde at ligne voksne høns, der går rundt og hygger sig om dagen med at skrabe i jorden efter frø og insekter, finde et godt støvbad og sove på pind om aftenen. Det er derfor vigtigt at huske at tilpasse deres kyllingehjem til deres behov som de opstår.

Kyllinger - vi guider dig til et nemt opdræt

Den sidste tid som kyllinger – uge 13-20

Nu er de små kyllinger for alvor vokset sig store – og de vil så småt ligne helt almindelige høns. Du kan her begynde at begrænse kyllingefoderet en smule ved at give foder 2 gange om dagen – mængden skal være så stor, at der er spist op indenfor 2 x 6 timer.
Giv kyllingerne en opmålt portion, når de lukkes ud om morgenen og tjek efter 6 timer. Er der spist helt op, bør portionen være lidt større og omvendt – har de ikke spist op, kan du give lidt mindre.

Giv dem endelig gerne frugt og grønt ved siden af – og også gerne tørrede melorme som et ekstra proteintilskud. Bare husk på at høns er små og der skal ikke mange snacks til før de kan blive for tykke.

Husk også at fortsætte med at tage dem op jævnligt og bruge tid sammen med dem, så de vænner sig til det.

Vi anbefaler, at man fodrer med kyllingefoder indtil de er 20 uger. Så giver du nemlig dine kyllinger en stabil og naturlig vækst i de første uger af kyllingernes liv. Når de runder de 20 uger er det voksne høns, som er klar til æglægning. Her er det oplagt at gå over på vores økologiske æglægningsmix.

Hos os finder du 5 forskellige blandinger af økologisk foder, så der er helt sikkert også noget der falder i dine høns’ smag. Se vores udvalg her.

De små kyllinger er efterhånden blevet voksne og du kan begynde at forbedre dem på voksenlivet som høns hos jer. Sæt redekasser frem i hønsehuset og fyld dem med et blødt underlag, vi anbefaler hamp strøelse. Brug eventuelt nogle snydeæg til at lægge i redekassen, så hønsene forstår meningen med dem.

Det er også nu du skal vælge hanerne fra, da de fleste kun ønsker en hane (eller slet ingen). Her bør udvælgelsen være mere ligetil, da der vil være tydelige tegn på om der er tale om en høne eller hane.

Og så er det ellers bare med at vente på de første æg. Nu er dine små kyllinger blevet voksne og du kan have glæde af dem i haven i mange år fremover.

___________________________________________

Vil du lære mere om kyllinger? Vi kan også anbefale disse blogindlæg.

Udrugning af kyllinger | Vores bedste tips

Se hele vores udvalg af produkter til kyllingeopdræt her