GUIDE: FODRING OG VANDING AF HØNS
Høns i haven er skønt, men for mange med høns for første gang, er der en række praktiske spørgsmål:
- Skal høns have adgang til vand om natten?
- Hvad skal høns have at spise?
- Hvor meget skal høns have at spise?
- Spiser høns havregryn og havregrød?
- Skal høns have æglægningsfoder?
- Skal høns have skaller?
- Skal høns have vitaminer?
- Skal høns have kød?
Først skal man anskaffe sig velegnet foder og vandbeholdere, og her er det vigtigt at de kan rengøres, da det vil spare meget tid i hverdagen. I foderautomater vil der samles madrester, som over tid kan give vækst af skimmel, mug og andet.
Vandbeholderen kan være et rent festmåltid for bakterier, når de står der med slimet brunligt vand. Derfor er det godt med en fast rutine med vask og rengøring ca. en gang om ugen. Hos mig er lørdag altid store rengøringsdag i hønsehuset og hønsegården, og det har fungeret i årevis og jeg har yderst sjældent en syg høne.
I Danmark er der krav om, at høns skal vandes og fodres under tag, så har du et stort hønsehus, kan det fint være derinde, at dine høns spiser og drikker, men har du et lille hønsehus, hvor hønsene primært tilbringer natten og lægger deres æg, må der en overdækket hønsegård til.
Skal høns have adgang til vand om natten?
Høns sover om natten, og er de først gået ind på pind, er det for at sove. Lukker du dine høns ud, når de vågner eller har du en automatisk hønselem, der åbner for hønsene ved solopgang, behøver de ikke vand og foder inde i huset, men kan drikke og spise, når de kommer ud i den overdækkede hønsegård.
Hvad skal høns have at spise?
Høns spiser i naturen mange slags frø, græsser, bladgrønt, frugt, insekter, orme, smådyr, snegle, snegleæg og hvad de ellers kan finde. Høns kan godt selv sortere i, hvad de kan tåle og ikke tåle, når de færdes frit i haven, så man behøver ikke være bange for, at hønsene spiser noget, der er giftigt for dem.
Høns spiser stort set alt. Det er vigtigt, at de får varieret kost med både vitaminer, aminosyrer, mineraler og protein samt adgang til grus som kråse materiale.
Kråsen er det sted i hønen, hvor en stor muskel med bittesmå sten maler korn, så hønen kan fordøje det.
Man kan købe færdigfoder som sammenpressede piller eller kornblandinger, men man kan også tilbyde sine høns forskelligt korn fx havre, hvede, byg, hirse, majs - al slags korn kan de spise.
Økologisk foder er altid at foretrække, hvis det er sunde æg og kød, der er målet med hønseholdet.
Lad dine høns komme ud i haven om dagen. Her vil de hjælpe dig med at finde og spise snegle og deres æg (også dræbersnegle), andet kryb og de er fantastiske til at luge under hækken.
Hvor meget skal høns have at spise?
Hvis dine høns går frit i haven, finder de en stor del af deres føde her.
Jeg har altid brugt at have en økologisk kornblanding hængende under tag i hønsegården, og her kan hønsene så spise, som de lyster. Du vil hurtigt opdage, at når sommeren er kommet, spiser de stort set intet af det tilbudte foder, for så igen at spise mere om vinteren.
Holder du dine høns fast i en hønsegård, skal du være opmærksom på at alle får nok at spise, og det er klogt at beregne ca. 100 – 150 gram mad pr høne pr. dag.
Høns er udstyret med en kro, som er en pose placeret på halsen og er beregnet til at hønen kan opsamle foder, for så at føre det videre til kråsen, hvor det forarbejdes til føde, som hønen kan optage. Din høne kan hurtigt fylde kroen, hvis der er særlig lækker mad til stede, men tag det roligt, en høne overspiser ikke. Bare husk at der altid skal være frisk drikkevand tilgængeligt, når du fodrer.
Høns er individuelle, ligesom mennesker og deres energiforbrug er forskelligt fra høne til høne og fra race til race.
Det bedste du kan gøre for at sikre dig sunde høns, er jævnligt at holde øje med deres fodertilstand. Tag din høne op og mærk hende på brystbenet, føles det skarpt og spidst, får hun for lidt foder. Kan du slet ikke mærke brystbenet, får hun alt for meget.
Spiser høns havregryn og havregrød?
Ja, og vil du gerne kræse lidt for dine høns med urter og hvidløg er afkølet havregrød en måde at få dem til at spise det på.
De kan også godt spise lidt A-38 og lignende. Det kan dog godt blive en noget klistret affære, så du må være opmærksom på, at hønsene ikke går rundt med rester af mad i fjerene. Det kan hurtigt blive grobund for bakterier og maddiker.
Der findes en lettere måde at give sine høns hvidløg og urtetilskud. Kosttilskud til høns med urter er udviklet specielt til høns og indeholder mange gode antibakterielle og sundhedsfremmende krydderier og krydderurter.
Skal høns have æglægningsfoder?
Høns der fodres alsidigt, behøver ikke specielt æglægningsfoder. Æglægningsfoder er bare en foderblanding i pilleform, bestående af de næringsstoffer en høne skal bruge for at lægge flest mulig æg.
Havehøns vil finde en stor del af deres føde i havens natur og vil så rigeligt få dækket deres behov for vitaminer, aminosyrer, mineraler og protein.
Økologisk æglægningsfoder er i lighed med andet fuldfoder en nem måde til at sikre, at dine høns får den ernæring, som de har brug for. Lever dine høns hovedparten af deres liv en hønsegård, kan det være en fornuftig løsning.
Skal høns have skaller?
Skaller er betegnelsen for kalktilskud enten i form af knuste muslingeskaller eller anden kalkholdig masse.
Høns i haven vil altid finde sneglehuse og andet kalkholdigt, når de søger efter føde, men jeg har nu altid haft en foderbeholder stående i hønsegården, fyldt med knuste skaller. Her kan mine høns så spise efter behov, men det er yderst sjældent, at den skal fyldes op.
Spiser dine høns fuldfoder, er det som regel ikke nødvendigt med skaller, men der er nogle produkter, som ikke indeholder kalk tilskud. Så læs indholdsfortegnelsen, hvis du bruger fuldfoder og giv kalktilskud/skaller herefter.
Skal høns have vitaminer?
Ja, alle dyr og mennesker skal have vitaminer.
Men skal høns have vitamintilskud? Nej, høns har kun brug for vitamintilskud, hvis deres kost ikke er alsidig.
Giv dine høns frisk frugt og grønt, gerne hængt op i en foderspiral og dine høns vil også i den kolde tid, hvor der ikke gror meget i haven, få alle de vitaminer de har brug for.
Det er en god ide at lære sine høns at spise frugt og grønt fra de er små kyllinger. Mine kyllinger får altid revet gulerod og andet frugt og grønt, så er de vænnet til konsistensen og vil som voksne høns gerne spise revet grønt og frugt.
Revet gulerod og græskar, chilikerner og sennepsfrø siges at kunne forebygge indvoldsorm hos fjerkræ og græskarkerne siges at kunne fordrive orm fra hønsenes tarmsystem.
Æblecidereddike er også godt at putte i hønsenes drikkevand. Brug en teskefuld pr. liter vand.
Jeg har altid brugt et fed pillet hvidløg i drikkevandet, og om det er hvidløget der virker eller gulerødderne, ved jeg ikke, men jeg har kun én gang for mange år siden oplevet orm i min hønseflok - og det var før jeg brugte hvidløg.
Skal høns have kød?
Høns har også brug for proteiner og aminosyrer, som primært kommer fra kød, men dermed ikke sagt at du skal fodre din høne med røde bøffer.
I Danmark er det ikke tilladt at fodre sine høns med køkkenaffald og det betyder også, at madrester ikke må gives til æglæggende høner (Se kilde)
Men en høne i haven vil altid kunne finde en orm, en bille eller måske en lille mus og på den måde få dækket sit behov for animalsk føde og er du i tvivl om de får nok, så giv dem et tilskudsfoder.