Rosenbud hønseting

Høns og vintervejr

Høns og vintervejrHøns og vintervejr

Høns er gode til at klare kulde og vintervejr, faktisk klarer de kulde bedre end 28 graders sommervarme.

Her er lidt gode fif til hvad man kan gøre, for at få sine høns godt gennem en kold vinter.

  • Dit hønsehus skal være tørt og fri for træk
  • Dine høns skal have adgang til vand
  • Dine høns behøver mere mad når det er koldt

 

Dit hønsehus skal være tørt og fri for træk

Høns klarer fint frost, men de bliver syge, hvis de skal opholde sig i et fugtigt hønsehus, hvor det måske også trækker.

Du må sikre dig at udluftningen ikke medfører træk, men at der stadig er udskiftning af luft i hønsehuset. Det vil nedsætte fugt i hønsehuset.

Bundlaget skal være tørt,  tjek det jævnligt.

Et bundlag af halm eller spåner suger fugt godt, men vil også holde på fugten, så hvis du bruger sugende materiale i huset, så mærk på det jævnligt og skift det, hvis det er fugtigt.

Fugtig halm og spåner er god grobund for mug og skimmelsvamp og især i et hønsehus, hvor temperaturen kan stige på en dejlig lun solskinsdag.

Sand er et udmærket materiale, det rives let daglig for klatter og skal derfor ikke skiftes så ofte som halm og spåner. Sand suger ikke fugt, men fugten vil ophobes under sandet, hvis der er meget fugt (kondens) i huset

Dine høns skal have adgang til vand

Der er ingen levende væsener der kan overleve uden vand, så det er absolut vigtigt at dine høns får tilbudt frisk vand.

Husk det skal bare være koldt vand, vand er vigtigt for at hønsene kan optage næring fra deres foder, og vigtigt for deres fordøjelse, æglægning og for at de kan stabiliserer deres kropstemperatur.

Jo større vandbeholder, jo længere tid tager det før vandet fryser.

Der er flere måder at gøre det på

  • Du kan have 2 drikkebeholdere med vand i, hvor den ene opbevares et frostfrit sted og den anden tilbydes hønsene på deres faste vandingssted, skift dem efter behov ca. 1-3 gange om dagen
  • Du kan lave din egen varmeplade af en gammel metaldåse, hvor der inden i monteres en 40W pære, så sætter du bare vandbeholderen ovenpå dåsen og vandet holdes frostfrit
  • Du kan købe en varmeplade beregnet til at holde vandet frostfrit.
  • Du kan isolerer dit hønsehus, men det er ingen fordel, da meget utøj i hønsehuset dør, når det bliver frostvejr. Blodmider f.eks tåler ikke frost

Energimættet foder i kulden

Når det bliver koldt, skal dine høns bruge mere foder.

Høns er skabt til at kunne regulere deres kropstemperatur og klare selv ekstreme kuldegrader.

Det kræver mere energi at holde varmen, når det bliver koldt og derfor er det vigtigt at hønsene får adgang til både fedtrigt samt proteinrigt foder.

Man kunne falde for fristelsen til at give sine høns mejsekugler, men lad være med det – der er ingen krav til sammensætningen af indholdet i kuglerne og ingen ønsker vel at fylde deres høns med tilsætningsstoffer og indholdet af fedt er også for højt til høns.

Køb en energiholdig foder- eller kornblanding eller bland din egen

Hamp, majs, byg og hvede er alle gode og supplerer man med lidt melorme, vil høns normalt få dækket deres næringsbehov.

Ekstra vitaminer, fås nemt ved at forspire det korn man har købt. De friske spirer indeholder store mængder af vitaminer, som hønsene har brug for i den mørke tid.

Hårdkogte æg, er også for høns en næringsrig spise.

Kontroller jævnligt ernæringstilstanden på hønsene ved at mærke dem blidt på brystbenet.

Brystbenet må ikke føles skarpt, så får de for lidt mad, men det må heller ikke, slet ikke kunne mærkes, så er hønen for fed.

Giv dem nogle håndfulde kornblanding morgen, aften og måske lidt ekstra i løbet af dagen om vinteren og krydr med melorme, hakket hårdkogte æg og friske spirer

Høns og sne

De fleste høns bryder sig ikke om sne.

Mange af dem får svært ved at se tydeligt, når det hele er hvidt. De bliver utrygge ved dyb løs sne og når de ikke kan se fast grund under sig.

Så ryd et stykke af hønsegården for sne, så stort som muligt.

Hvis du ikke kan rydde for sne, så spred en tyndt lag halm ud, men der skal være på fast underlag.

Høns kan ikke lide at synke ned i sneen og kan nogen gange slet ikke finde ud af at komme op igen

Find en metode, der virker for dig og dine høns og  giv hønsene mulighed for at komme ud i den friske luft, også om vinteren


Skriv en kommentar