Vindæg er æg uden skal
Alle der har prøvet at holde et vindæg i hånden, har været forbavset over hvor robust det egentlig er. Mange synes det ligner en gummibold, men det kan dog kun bumpe lidt, ikke hoppe.
Jeg får tit spørgsmål fra bekymrede hønseejere om hønen mon er syg eller om det er farligt at spise dem.
At en høne i ny og næ lægger et vindæg er helt normalt, og det kan variere fra et æg helt uden skal til et æg med en tynd porøs skal. Der kan være forskellige årsager til tyndskallede æg som du kan læse mere om her, men du bør ikke spise de tyndskallede æg, da de jo mangler den bakteriehæmmende hinde, der er uden på en æggeskal, og du derfor ikke kan være sikker på, at æggene ikke er inficerede med bakterier.
DET KAN VÆRE MANGEL PÅ KALK I HØNENS KOST
En høne der mangler kalk vil typisk lægge tyndskallede eller æg helt uden skal. Høns har brug for rigelige mængder kalk daglig for at kunne danne æggeskal rundt om ægget.
Hvis det kun er en enkelt høne i flokken, er det nok ikke kalkmangel, men hvis de fleste lægger tyndskallede æg, er det en god ide at give dem et tilskud af Østersskaller, som er et naturligt kalktilskud. Ligeledes er det også en god idé at fodre dine høns med økologisk hønsefoder.
STRESS I FLOKKEN
Høns er robuste dyr, men hvis de bliver udsat for fare eller stor uro, kan de holde op med at lægge æg eller lægge æg uden skal. Besøg af rovdyr i eller udenfor hønsegården, kan stresse en flok meget og også være en årsag til nedsat ægproduktion, æg med tynd eller helt uden æggeskal og årsag til ingen æg.
Så det er en god ide at se sit hønsehus igennem med kritiske øjne, hvis æggeproduktionen falder eller du får tyndskallede æg. Det er vigtigt at dine høns føler sig trygge i huset og ikke skal frygte rovdyr, der forsøger at komme ind. Redekasserne skal også være indbydende med rent indhold og i et mørkt roligt hjørne af huset.
DIN HØNE ER EN UNGHØNE, DER NETOP ER BEGYNDT ÆGLÆGNING
En høne har brug for tid til at få justeret deres "ægfabrik" Der kan godt gå et stykke tid, før den har helt styr på processen. De første par måneder, kan der komme mikroæg uden blomme, vindæg og helt normale æg med flere blommer. Tag det roligt og nyd de store dobbeltblommede æg, det varer sjældent mere end en måned eller to, før hun er blevet en perfekt æglægger.
DIN HØNE ER BLEVET EN ÆLDRE HØNE
Når en høne når ind i sin 3. æglægningssæson, begynder hun at lægge færre, men større æg, og hun har derfor stadig brug for ekstra kalktilskud. Så lægger hun æg med bløde porøse skaller, må der gives ekstra kalk. Det er en god ide at føre en lille dagbog over dine høns med kendetegn, navn og fødselsdag, så har du altid et overblik over aldersfordelingen i flokken.
SMÅSYG HØNE
Nogle gange kan en høne også bare have det lidt dårligt og det kan sagtens vise sig ved skalproblemer. Hvis du har sikret dig at årsagen ikke kan være en af ovenstående, må du overveje om din høne har fået en infektion eller en virus. Sammenlign dine høns og se efter om der er andre, der heller ikke opfører sig som de plejer. Hvis hele flokken har ændret adfærd, bør du kontakte en dyrlæge eller en person med stor erfaring i hønsehold.
Er det kun en enkelt høne der hænger lidt med næbbet, kan du isolere hende i et lille hus med gård under rolige forhold, give hende god mad og kærlig pleje og se om hun retter sig. Sker det ikke, må du konsultere en dyrlæge eller anden hønsefaglig person. Der er ikke altid nogen påviselig grund til at en høne skranter, men bliver hun ved at have det dårligt, kan aflivning være den bedste løsning.
Hvis du vil forebygge forkølelser og andre småsygdomme er der flere gode husråd. Jeg bruger selv at lægge et pillet fed hvidløg eller urtedråber i deres drikkevand og plukke krydderurter til at lægge i deres redekasser.
Har du spørgsmål til dine høns, så husk endelig at sende dine spørgsmål til mig på vpo@rosenbud.dk.