Kan jeg holde forskellige racer af høns?

Kan jeg holde forskellige racer af høns?

Det korte svar er ja, det kan du sagtens!

Det kan dog være en god idé både at tænke størrelse på racen og deres temperament ind i dit valg af en blandet flok. Men har man gjort sig lidt tanker inden, kan man sagtens få stor succes med at blande hønseracer.

En god huskeregel er, at høns der vokser op sammen som regel har det helt fint med at bo sammen.  Ligesom vi kender det fra andre kæledyr, kan høns hverken skelne deres egen eller andre høns’ størrelse. Som når en Golden Retriever fint kan leve sammen med en Chihuahua. De ser jo bare begge sig selv og den anden som en hund.

I dag kommer jeg lidt ind på de tanker, man eventuelt skal gøre sig før man får en blandet hønseflok.  

Sådan har vi selv skabt en blandet flok af hønseracer

Vi har altid selv haft god succes med at blande racer – endda også fra forskellige udklækninger og år. F.eks. har vi haft stor glæde af både Brahma og Silkehøns i flokken samtidig. Og lige nu går der Wyandotter sammen med Faverolle i hønsegården, hvor vi også snart introducerer vores nye Silkehøns kyllinger. Så det kan sagtens lade sig gøre.

Der vil altid være en hakkeorden i en hønseflok – men man skal ikke nødvendigvis tro, at de mindre høns ryger nederst i hierakiet. Vi har selv haft en Silkehane, som uden problemer styrede hele flokken inklusiv Brahma og Araucanaer.

Som nybegynder kan det være en god idé at starte med en blandet flok, hvis det er det man ønsker. Ved at lade hønsene vokse op sammen, kan man nemlig i højere grad være sikker på, at de bedre (og nemmere) kan enes som en flok.

Hvilke hønseracer skal du vælge til din blandede flok?

Det er jo i høj grad op til dig selv og dine ønsker. Vi har haft succes med at blande racer af forskellige størrelser, men det kræver lidt ekstra planlægning.

For det første kan det være godt at tænke de forskellige temperamenter ind hos hønsene. Langt de fleste høns er rolige, nemme og omgængelige. Men for en race som f.eks. Rhode Island Red kan du måske godt ende med nogle høns med lidt skrappere personlighed end de meget omgængelige og rolige Brahma.

Til gengæld er en Brahma en meget stor og høj hønserace, som jo helt naturligt kan nå foder og vand i en helt anden højde end en mindre race som f.eks. Silkehøns.

Vil du lære mere om de forskellige hønseracer? Vi har samlet en oversigt over 20 hønseracer og deres forskellige kendetegn her.

Hav omtanke for valg af hønsehus, vand- og foderløsninger ved en blandet flok

Har man valgt at blande racerne – og blandet store racer (såsom Orpington eller Brahma) med mindre racer (som Silkehøns eller dværghøns), skal man selvfølgelig være opmærksom på, at alle har lige god adgang til både mad- og vandtrug.

Som alternativ kan man eventuelt have to forskellige foder- og vandløsninger til de forskellige hønseracer. Man skal dog ikke nødvendigvis tro, at hønsene ved hvad der er til hvem. Får man høns, der er glade for at sortere i maden (og derfor har behov for at hænge maden højere op), kan det være ret så drilsk med forskellige størrelser høns. For dem der vil sortere, vil selvfølgelig gå efter der, hvor det er lettest at sortere maden selv.

Det samme gælder hønsehuset. Du skal naturligvis sikre sig, at eventuelle både store og små racer let kan komme ind og ud af hønsehuset.

Har du en hane i flokken, skal du tænke en ekstra gang om valg af flokken

En ting der også skal tænkes over, inden man får en blandet hønseflok, er valg af haner. Har man en hane i flokken, er det vigtigt at den ikke er større end de mindste høns.

Som nævnt ovenfor ser høns sig selv og andre som høns. De skelner ikke på størrelse og derfor heller ikke på hvem der er en del af hanens flok eller en eventuel anden hanes flok. Og derfor skal man passe på sine mindre høns, hvis man vælger at have en hane.

Vi har som nævnt haft fin succes med en Silkehane, som styrede den blandede flok uden problemer. Har man blandede racer sammen, vil man selvfølgelig også opleve at udruger man kyllinger, så bliver det en række blandede kyllinger. Det kan dog bestemt også have sin charme – og det er netop på den måde man har udviklet alle de flotte æggefarver, vi ser i dag.

Vil du lære mere om hanens betydning i en hønseflok, kan du læse mere her.

Så hvorvidt du skal vælge en blandet hønseflok eller vælge en bestemt race er meget en smagssag. Ønsker du at udruge bestemte racer af kyllinger – eller vil have det let med at vælge et vand- og fodertrug til din flok, kan der være fordele i kun at have en race af høns eller i hvert fald vælge nogle med samme størrelse.

Men fordelene ved en blandet flok er at man kan få forskellige farvede æg, flere forskellige hønse-personligheder og et mere blandet udtryk, når man kigger ud over flokken. Hos os har det i altid været en succes og vi glæder os forsæt til at tilføje nye racer og høns til vores lille flok.