6 fejl man bør undgå om vinteren med høns
I Danmark er vi heldigvis godt vant med vintervejr – hvad end det kun byder på få dages snevejr eller de mere grove vintre med masser af koldt vejr. Men er du ny med høns i haven, kan det være lidt af en jungle at finde ud af, hvordan man egentlig har høns om vinteren.
Det vigtigste man skal huske sig selv på er, at høns er mere hårdføre end man lige tror. Langt de fleste racer tåler vores vintre uden de helt store kvaler. Der er dog et par vigtige ting man skal huske – men har man styr på de ting, kommer man helt sikkert godt igennem vintervejret med ens høns!
Du skærmer så meget af for hønsehuset, at der ikke er nogen ventilering af luften
Man kan i sin iver efter at give hønsene et lunt og trygt sted at sove, komme til at stoppe for luftventilationen i hønsehuset. Men det er altså vigtigt at bevare – også om vinteren! Et hønsehus kan nemlig blive enormt fugtigt – og uden udluftning vil der nemt kunne komme skimmelsvamp, som kan påvirke hønsenes luftveje.
Derfor er det vigtigt, at der er udluftning i hønsehuset – også når hønsene er derinde om natten. Men man skal naturligvis undgå at hønsene får træk. Derfor kan det være godt med nogle lufthuller enten nederst i hønsehuset under siddepindende eller oppe i taget.
Vores italienske hønsehuse kommer med små ventilationshuller, så man helt naturligt får en smule luft igennem huset, når døren er lukket. Perfekt til at undgå træk, men nok til at holde det fri for fugt.
Du glemmer hvor hurtigt vand rent faktisk er om at fryse til is
Når frostvejret rammer, fryser hønsenes vand nemt. Allerede ved få minus grader udenfor kan man opleve, at hønsenes vand fryser. Derfor er det vigtigt at have en løsning klar til de dage. Der er to gode muligheder, vi anbefaler.
Enten så kan du bruge en varmeplade eller varmekabel til at holde hønsenes vand frostfrit. Du finder vores udvalg her.
Alternativt kan man have to vandautomater, som man udskifter hver dag. Det vil sige, at du bærer en ny ud om morgenen og tager den frosne med ind. Så kan man bytte dem dagen efter, så har man frostfrit vand. Bliver der meget koldt kan det blive nødvendigt at udskifte dem et par gange om dagen. Så den kræver lidt mere indsats end med et varmekabel eller varmeplade.
Du sætter en varmelampe op i hønsehuset for at hjælpe hønsene med at holde varmen
Langt de fleste høns har ikke brug for varme i hønsehuset. De klarer sig helt fint ved at sidde i deres hønsehus på pind uden træk. Vinterkulden kan faktisk være gavnligt i hønsehuset, da det er med til at slå utøj ihjel, som bestemt ikke kan lide frostvejr.
Derfor er en varmelampe unødvendig i hønsehuset. Især hvis dine høns er ude om dagen, da de forskellige temperaturer kan forvirre dem. Faktisk kan langt de fleste hønseracer bedre klare en kold frost dag end en varm solskinsdag.
Du opdrætter de forkerte racer i vores danske klima
Og når det kommer til hønseracer i det danske klima, skal man selvfølgelig være opmærksom på hvilke man har. Langt de fleste almindelige racer i Danmark er vinterhårdføre. Det er blandt andet Brahma, Araucana, Australorp, Plymouth Rock og Orpingtons.
Generelt kan man bruge en målestok, at jo mindre eksotiske racen er, jo bedre er de til at klare det danske klima. Så alle de nordamerikanske og nordeuropæiske racer kan man roligt have i det danske klima.
Du kan læse meget mere om forskellige hønseracer her.
Du lukker ikke hønsene ud i vinterkulden
Høns har brug for at være udenfor. Også når der er koldt udenfor. Det hjælper mod kedsomhed i hønseflokken og så har høns lige så meget brug for frisk luft som os andre. Kedsomhed i hønseflokken skal man helst undgå, da det kan resultere i at de begynder at hakke i hinanden eller finder på andre unoder. Vi har et blogindlæg dedikeret til underholdning i efteråret, som også fint kan bruges i vintermånederne her.
Vores høns er lidt usikre på snevejr, så ligger der sne i hønsegården kan de godt finde på at blive i huset. Dog lokker vi dem ud med lidt melorme og rydder et område til dem, hvis der ligger meget sne. Sne kan nemlig godt forvirre hønsene lidt. Først og fremmest fordi deres syn ikke er så godt – og er alt hvidt, har de svært ved at se og selvfølgelig også fordi, at de ikke kan se deres normale underlag under fødderne. Sådan en omgang blød sne kan jo godt virke skræmmende, hvis man ikke ved hvad det er man træder ned i.
Du glemmer at give hønsene ekstra mad i vintermånederne
Når kulden rammer, spiser hønsene mere. Faktisk op til 1,5 gang mere end normalt. Så hvis maden forsvinder lidt hurtigere end normalt, er der intet at være nervøs for. Især hvis dine høns er vant til at færdes frit udenfor og derfor i foråret og sommeren fanger en masse insekter, som de jo ikke har mulighed for at finde nu. Høns har også brug for flere kulhydrater om vinteren til at holde varmen.
Så man kan roligt forkæle sine høns lidt ekstra om vinteren med gode proteinkilder som tørrede melorme eller økologiske kornblandinger. Høns skal helst ikke blive for tykke, men om vinteren er det vigtigt de får mad nok til at kunne holde varmen.