Hurtig levering     Personlig service     E-mærket webshop
 
23. juli 2017 / Tips om høns / Udrugning af kyllinger
 

UDRUGNING AF KYLLINGER

Hvis hønseflokken skal udvides eller fornyes er det nemmeste at lade en skrukhøne klare udrugning af kyllinger. De fleste høns, er fra naturens side gode mødre og de vil nidkært passe på æg og kyllinger. Har man lyst til at følge hele processen med udrugning af kyllinger, eller har børn der gerne vil være med, kan udrugning i en rugemaskine være et godt alternativ.


Rede i hækken

Indsamling af rugeæg

I naturen vil hønen finde et godt sted, skjult og i sikkerhed for rovdyr. Her vil hun så lægge et æg hver dag, indtil der er 10-14 æg.


Man kan derfor godt indsamle rugeæg fra egne høns eller købe befrugtede æg. Det er dog bedst at bruge æg, som ikke er mere end 3 uger gamle. På et tidspunkt begynder hønen stabilt at ligge på reden for at udruge kyllingerne.


Opbevaring af rugeæg

Rugeæg kan opbevares i op til 3 uger, tænk på at efterligne naturen mest mulig. Hønen vil jo hver gang hun lægger sig, skubbe lidt til de æg, der allerede er lagt.


Derfor er det vigtigt at man vender/triller æg, forsigtigt hver dag i opbevaringsperioden. Man skal samle æg ind hver dag, for at sikre sig, at det er nye æg. Vask ikke æggene, det vil ødelægge den bakteriehæmmende hinde, der er på æggene.


Der er i naturen ingen æg, der står oprejst, som i en æggebakke, men en ren og ny æggebakke kan bruges til opbevaring, da den jo lukker lys ude, når den er lukket, men vær forsigtig og rolig, når æg vendes.


En kurv eller kasse er også et fint sted at opbevarer æg. Tænk på at der skal være mørkt og en nogenlunde stabil temperatur, maks. 17-20 grader C.

 

Skrukhøne

Er du så heldig at få en høne skruk, kan du med forsigtighed liste æg ind under hende. Husk at tage de æg væk, som hun eventuelt ligger på. Det er nemmest at skifte æg under en skrukhøne, når hun sover om natten. Ved at lægge alle æg ind under skrukhønen, på en gang, får du klækket kyllingerne indenfor 1-3 døgn, når rugetiden er slut.


Kendetegn ved en skrukhøne

Du ved, du har en skrukhøne, når hun ligger stabilt på reden. Hun kurrer og ordet skruk kommer fra den lyd hønen siger, når den ligger på reden. En skrukhøne, der er begyndt at ruge, forlader reden ca 1 gang i døgnet for at spise og drikke samt besørge. En skrukhønes klatter kan være så store som bordtennisbolde. Giv hende fred og ro og afskærm hende, så de andre høns ikke kan lægge nye æg i reden. Det er ikke nødvendigt at "servere mad på sengen". Hønen skal jo ud og klatte, strække ben og soignere sig og ved den lejlighed spiser og drikker hun også.

Lyden fra en skrukhøne med æg og kyllinger, under udrugning af kyllinger.Udrugning i rugemaskine

Det er vigtigt at du kan aflæse temperatur i din rugemaskine og som begynder kan det være en hjælp at have et hygrometer til at aflæse luftfugtigheden i maskinen.


Tænd rugemaskinen et par dage før æggene lægges i. Du skal indstille maskinen, så den holder en stabil temperatur på 38 grader Celcius eller 100 grader Fahrenheit. Med fordel kan et hygrometer, der måler fugtighed lægges i maskinen.


rugemaskine rugemaskine

Der er mange teorier omkring fugtighed i maskinen. Jeg har haft gode resultater med ca.30-40 % fugtighed i rugetiden og så hæve de til 60-70 de sidste døgn før klækning.


Det passer fint i Model Smart med vand i det ene kammer indtil 18. dagen og så vand i 2 kamre mere og afhængig af luftfugtigheden i rugemaskinen, måske også vand i det 4. kammer.


Når æggene klækkes

Når hønen eller maskinen har ruget i ca 21 dage, klækkes kyllingerne. De første æg klækkes måske allerede på 20. dagen og de sidste på 22.dagen.

Skrukhønen forlader ikke reden før alle æg er klækket, og er der æg tilbage i reden, når hønen går ud med kyllingerne, er det sikkert fordi de er ubefrugtede eller gået til undervejs. De æg bør fjernes, da hønen vil søge tilbage til reden for natten, med sine kyllinger.

I rugemaskinen, kan du følge hele processen, fra de første pip fra æggene til den lille kylling har fået hakket hul og arbejdet sig ud af skallen. Det er en oplevelse man bør unde sig selv, se med på videoen her.

I rugemaskinen skal man stoppe den automatisk trillen 3 dage før forventet klækning og kyllingerne skal blive i maskinen til de er tørre. Kyllingerne fra maskinen flyttes over i en egnet kasse med varmelampe. Er der uklækkede æg efter 3 dage fra de første kyllinger kom, er de sidste æg nok ikke befrugtede eller gået til.


Udrugning af kyllinger er nemt og ligetil :-)

Udforsk vores udvalg

Vibeke Pold

Vibeke Pold

Vibekes erfaringer

Jeg tester alle produkter, før de kommer her på webshoppen og da jeg lider af udpræget hønsetitis er det mig en stor fornøjelse at tage tingene i brug i min hverdag og det er slet ikke alle varer, der kommer gennem nåleøjet. Jeg er ikke tilfreds, før det er grundig gennemprøvet og mine gæster, familie eller venner har kommenteret min nyeste hjembringelse med en anerkendende kommentar.

Det er så vigtigt for mig, at det er gode kvalitetsting, der både kan holde til dagligt brug og som forbliver pæne i lang tid og hvis jeg ikke finder det perfekte, kommer det slet ikke på shoppen. Derfor er alle de skønne ting der er her i shoppen af en kvalitet, jeg personligt kan stå inde for.

Loading...
Vent venligst ...