Æggebakker i farver

Æg har brug for æggebakker, især hvis de skal transporteres. Æggebakker kan have mange udformninger, de mest almindelige er lavet af papirpulp, som eksempelvis den papmache, vi nok alle har leget med i skolen. Andre æggebakker er fremstillet af porcelæn, plastic, glas, metal eller træ.

Vigtigt ved bakkerne er at de skal være lavet af fødevaregodkendte materialer. Æg skal jo kunne opbevares forsvarligt fordi æggeskal er porøs og vil kunne optage skadelige dampe og andre stoffer fra omgivelserne.

Sorter faldende

Sorter faldende

Jeg har æg i mange farver...


Alle hønseejere, har prøvet at forelske sig i et æg, det lyder skørt, men der er ikke noget så fantastisk som at holde et velformet frisklagt æg i sine hænder og bare føle og nyde synet.

Jeg har haft mange forskellige høns i mit liv og fået de mest fantastiske æg, lige fra de smukke cremefarvede, de turkise og til de chokoladebrune og kan i dag stadig glædes over smukke æg. De lyserøde æggebakker blev starten på Rosebud.dk, fordi jeg engang så gerne ville have lyserøde bakker, men ikke kunne købe dem nogen steder.

Da jeg ikke så nemt giver op, lykkedes det til sidst og jeg fandt ud af, at der var rigtig mange andre hønseejere, der også gerne ville have farvede æggebakker i forskellige størrelser.

Farverige æggebakker
 

Spildfri Foderautomat

Wise Feeder, den kloge foderautomat, som minimerer madspild.

Salg af æg

Hvis du som hobbyavler vil sælge eller forære æg er der nogle regler fra fødevarestyrelsen, du skal følge, bland andet at æg altid skal være i nye bakker og du skal kunne fortælle hvem du har solgt til, men du kan læse mere om reglerne her

Dine æg kan du så lægge i fine nye farvede æggebakker til 4 eller 6 styks æg.


Æg der går i stykker

Det er bare surt, når de æg man har samlet sammen til rugemaskinen, bliver stødt og får revner.

Derfor er de vigtigt at æg beregnet for udrugning enten i rugemaskine eller under en skrukhøne opbevares stødsikkert og æggebakker er jo netop opfundet til det formål, altså at opbevare æg sikkert.

Fordelen er også at æggene ligger mørkt og i fødevaregodkendte bakker, så du giver dine kommende kyllinger den bedste start på livet.


Dværghøns er dejlige

Den herlige miniatureudgave af store høns er en kilde til megen fornøjelse og glæde for mange mennesker med høns i en lille have.

Dværghøns lægger også æg, de fineste små mini æg, men akkurat i lige så mange flotte farver, som de store hønseracer.

Men ak, de smukke fine små æg, forsvinder helt ned i de almindelige æggebakker og det er lidt svært at komme med en gave med æg der er for små til æggebakken eller at sælge æg i for store bakker.

Æg fra dværghøns skal præsenteres i en æggebakke der passer i størrelsen og takket være en opfindsom pige med små høns, kan du nu købe en miniæggebakke til 6 søde æg fra små høns.

Vil du mere udstyr til dværghøns, kan du også finde en æggekarrusel og et pudeæggebæger, helt perfekte til æg fra dværghøns.

Æg - den perfekte gave

Har du høns i haven, får du sikkert dagligt friske æg til eget forbrug, men har du tænkt på at mennesker der ikke har høns, aldrig får lov at smage nylagte æg. Mange af os hønsetosser er jo sikre på, at man kan smage forskel på vores æg og æg fra de store hønserier.


Der er lavet mange undersøgelser af æg, men denne her fra USA (Department of Agriculture (USDA)) er fra 2017 og fortæller at fødeindholdet i æg fra 14 småproducenter af æg fra fritgående høns i i forhold til konsum æg fra storproducenter indeholder:

 • 1/3 mindre kolesterol
 • 1/4 mindre mættet fedt
 • 2/3 mere vitamin A
 • 2 gange mere omega-3 fedtsyrer
 • 3 gange mere vitamin E
 • 7 gange mere beta caroten

Så vi kan med stolthed sælge og forære vores æg væk, som en absolut sund ernærings- og smagskilde. I Danmark har fødevareinstituttet lavet en undersøgelse om ægs betydning for sundhed og sygdom, her kan man virkelig få stillet sin nysgerrighed om ernæringsværdi af æg.


Opbevaring af æg

I Danmark er det anbefalet fra fødevarestyrelsen at æg bør opbevares på køl, men vi er det eneste land i verden, bortset fra USA, der har den anbefaling. I USA skal æg opbevares på køl, fordi de er et lovkrav at alle æg, der sælges skal vaskes med desinficerende middel, men så er den bakteriehæmmende hinde på æggeskallen jo ødelagt og æggets holdbar stærkt forringet, men det er amerikanernes måde at komme salmonella til livs på.

Har du været en tur sydpå, har du sikkert også set æg stå stablet op i forretningerne, langt vær fra køledisken. Selv de forsigtige svenskere har ikke den anbefaling og heldigvis må vi som hønseholdere selv bestemme hvordan vi opbevare vores æg, det er jo en anbefaling ikke en lov.


Æg smager godt

Æg er en alsidig fødekilde og kan bruges til alt, Samvirke har lavet en lille infoside med alt godt om æg og den er da værd at kaste et blik på. Her er også en lille video med en familie og deres kælehøns. De er forskel på om du skal lave blødkogt æg eller hårdkogte. De blødkogte skal i kogende vand for at få den perfekte kombination af fast hvide og blød blomme, mens de hårdkogte skal starte kogningen i koldt vand.

Samvirke har også en del forslag til andre og ikke så vanlige måder at tilberede æg på. Se med her.

Æggebakker - farverige

Teknisk information


Alle æggebakker fra Rosenbud er godkendte til fødevarer.

De er fremstillet af enten:

 • Papirpulp
 • Keramik
 • Glas
 • Porcelæn

og kan indeholde fra 4 til 10 æg i følgende farver:

 • Pink
 • Oceanblå
 • Sommergrøn
 • Erantisgul
 • Storbyhvid
 • Sart gul
 • Smuk blå
 • Forårsgrøn
 • Og flere farver kommer til
Vibeke Pold

Vibeke Pold

Vibekes erfaringer

Dengang jeg fik mine første høns, kunne man bare købe kedelige grå æggebakker i pap og ingen vidste noget om, hvad de var lavet af og hvilke stoffer der var brugt i produktionen af dem. Jeg fandt derfor nogle bakker i porcelæn til opbevaring af æg, men de var jo lidt besværlige og dyre, hvis jeg ville forære eller sælge mine æg til andre.

Heldigvis blev vi alle mere miljøbevidste og der kom æggebakker med æg i butikkerne, som er fremstillet på en skånsom miljømæssig måde og uden at bakkerne var tilsat skadelige stoffer.

Desværre blev det aldrig til, at os hønseavlere kunne få lov at købe de smukke kulørte bakker, men jeg har knækket koden og bakkerne kan nu købes hos Rosenbud.


Høns bag hegn

Send en besked til os

Når du trykker på knappen sendes en besked til os. Vi svarer hurtigst muligt tilbage!
Loading...
Vent venligst ...