Hurtig levering     Personlig service     E-mærket webshop
 

Spændende ting til haven

En have er en gave, måske den bedste gave man kan give sig selv.


Det daglige arbejde er en lise for sjælen og man bliver så rigeligt belønnet med frugt, grønt og smukke planter. Haven må dog aldrig blive en sur pligt og det er derfor vigtigt at få designet sin have, så den passer til temperament og indsats.

Relevant information


Sorter faldende

Sorter faldende

Da jeg købte mit hus....


Mit hus er heldigvis, min dejligste plet på jorden. Her er hjemme og her kan jeg slappe af. Den have jeg har nu er ikke mit første have og jeg har benyttet mig af mine erfaringer fra andre haver jeg har haft, Fra start var det helt klart at det skulle være et hus, der skulle nydes, men også en have der kunne yde.


Jeg har jo altid haft høns, så et hønsehus måtte der blive plads til og en køkkenhave og et lille drivhus. Det har hele tiden været min grundholdning at en have er skøn, men den skal være til at passe med begrænset indsats.


Jeg har både høns, vilde fugle, og pindsvin i min have og de skal alle have det godt, så jeg lader hønsene gå frit det meste af året og fodre gerne de vilde fugle hele året. Pindsvinene får lidt mad om sommeren, men når vi når september, giver jeg dem lækkert pindsvinefoder, så de kan få lidt huld til deres vintersøvn.


Lågen til Rosenbud
 
Easy Peasy Happy Go Nutty
Ball feeder

Close Up fugl

Vilde dyr i haven


De vilde dyr i min have skal også have det godt og jeg fodrer gerne hele året med kvalitetsfuglefoder. De vilde fugle belønner mig med mange smukke oplevelser daglig, når de sidder på foderautomaten eller spiser med ved mit vindue af de fine automater med sugekopper, som nemt sættes på ruden udvendig. Nu kan jeg også fodre de sky fugle, når jeg på min første sal sætte foderautomaten op på ruden, her har de små fugle fred for katte og andre større dyr.


Foder til vilde fugle er ikke underlagt nogen lovmæssig foderkontrol. Derfor skal man være meget opmærksom på hvilken slags foder der købes.


Jeg har efter mange års søgen fundet en virkelig god kvalitet foder og fedtkugler. Det er foder med en ernæringsmæssig rigtig sammensætning til de vilde fugle og som giver dem de proteiner, vitaminer og fedtstoffer de har brug for til at komme igennem en dansk vinter. Nu kan fuglefoder og fedtkugler også købes i en økologisk udgave.


Jeg fodrer min vilde fugle hele året, så de ved godt at her kan man altid finde mad, det giver mig stamkunder både sommer og vinter. Der er faktisk mange trækfugle fra Nordnorge og Nordsverige, der overvintrer i Danmark, i sær nu hvor vi mange år i træk ikke har haft særlig strenge vintre og jeg synes altid det er en opfordring at finde ud af hvilke art fugle det er. Jeg kigger med glæde i den lille bog om havens fugle – her har jeg lært meget nyt og interessant om fuglenes levevis og ved min terrassedør hænger en lille handy plakat i A4 størrelse med de mest almindelige havefugle. Den plakat har mine gæster især stor fornøjelse af, når de betragter fuglelivet i min have.


FODERAUTOMATER TIL VILDE FUGLE


Jeg har prøvet mange foderautomater af gennem årerne, både engangs- og flergangs automater. Der er stor forskel på kvaliteten af foderautomater til de vilde fugle, men min erfaring siger mig, at det skal være en automat der er let at gøre ren og som kan bruges hele året og i flere år.

Jeg har de sidste år sværget til Ring Pull Pro fra England, her er virkelig tale om en kvalitets foderautomat, som er ultra nem at skille ad for rengøring, der er livstidsgaranti på produktet og så holder den år efter år i min have.

En vildfuglefoderautomat skal være nem at rengøre, for ellers kan der dannes mug og skimmel i automaten og det er ikke sundt for små fugle. Det kan i værste fald betyde døden for fuglene.Derfor er RP og RPP-automaterne de automater jeg år efter år genbruger og nyder den nemme rengøring, de skilles let ad.


Foderautomat til fugle
Fugle og peantbutter

JORDNØDDESMØR


Da jeg for mange år siden begyndte at fodre med peanutbutter eller jordnøddesmør, som det hedder på dansk, var det lidt af en udfordring at finde smørret uden al det salt og sukker, der er tilsat i det jordnøddesmør vi mennesker ynder at spise og når jeg skulle blande det op med korn eller andet foder, var det en noget griset affære.


Heldigvis er der nogen som har taget ideen op med jordnøddesmør til vilde fugle og laver dem i handy engangsglas, der er lige til at hænge op i forskellige ophæng og nu kan de tilmed fås med nødder, insekter eller bær tilsat, så nemmere kan det ikke blive at fodre havens fugle med energirigt foder.

 

Ukrudt

Det er en ting der altid trives fantastisk godt i vores haver og det er ukrudt. Ukrudt er jo netop definitionen på alle de planter som bare supertrives i lige netop vores egen have, men som vi ikke ønsker og jeg ved da godt at nogen mennesker finder det afstressende at luge ukrudt, men tro mig selv de mest hærdede ukrudtslugere, bliver på et tidspunkt i løbet af sommeren snigløbet af de uønskede vækster.

Så hvorfor ikke investere i et perfekt lugeredskab – et GardenScepter er et lille og handy redskab som med sine fremragende egenskaber, gør lugning nemt og ubesværet. Hemmeligheden bag denne danske opfindelse er den tykke kobberwire som tiltrækker alle små rødder. Garden Scepter er perfekt til højbede.


Garden scepter

Dræbersnegle

Der er nok snart ikke en plet i Danmark, der ikke har de frygtede dræbersnegle. De grådige altædende dyr, kaster sig med glubende appetit over alt i haven. De spiser gerne hønseklatter, for bagefter at spise af dine jordbær.

Dræbersnegle er kendte for at bringe bakterier og sygdomme videre mellem vores afgrøder. Høns i haven er den perfekte løsning på det problem. Høns er skabt til at finde små frø og insekter i skovbunden og de vil hurtigt spotte de æg som dræbersneglen lægger.

Har du pindsvin i din have, vil de også spise de små snegle og snegleæg, så det er en god ide at holde sig gode venner med pindsvinene i din have, hvis du vil læse mere om pindsvin har dyrenes beskyttelse lavet en godt artikel om pindsvineunger som du kan læse her.

Pindsvin har brug for god og nærende mad – aldrig mælk eller anden menneskeføde. De kan til nød få lidt kattefoder, men special fremstillet pindsvinefoder er nu det bedste at fodre de små dyr med og skal de have en god proteinkilde, har jeg fundet nogle tørrede melorme, der er opdrættet 100 % økologisk

Den danske sommer

Sommeren i Danmark byder ofte på meget forskelligt vejr og i perioder drukner vi i regn og kulde. Det kan blive så ustadigt, at alle de eksotiske planter vi ønsker at dyrke, slet ikke får mulighed for at komme i vækst.

Så er et drivhus sagen, her bestemmer du klimaforholdende og regn og rusk blæser ikke de små planter omkuld og når det bliver dejligt sommervejr, kan de alle sættes ud i haven.

Har du krydderurter kan det til tider være en opgave at holde dem fugtige nok og i vækst, især Basilikum kan være krævede med hensyn til ikke at tørre ud. Jeg har de sidste mange år brugt et fantastisk selvvandingspottesystem fra Minigarden. De kommer i en basic udgave med potter og en hjørneudgave ”Conor”, hvor du får 3 potter ovenpå hinanden.


Minigarden

Højbede på en ny måde

Vi ved jo alle at højbede er en god måde at dyrke på, fordi planterne passes bedre og derfor kan stå tættere med et større udbytte.

Det er ikke altid nemt at få bygget et højbed, man kan nå ned til, så det var da en oplevelse for mig, første gang jeg så en smuk blomstervæg. der ikke skal luges, men bare vandes og gødes. Plantevæggen kan hænges i den højde man har lyst til og kan derfor nås fra både fra sidende højde, som fra stående højde. Hvor skønt at man bare kan sætte sig og passe sine planter.

Teknisk information

Minigarden

  • Minigarden er opbygget af moduler, så du kan altid bygge din plantevæg om, tilføje ekstra elementer eller tage den med, hvis du flytter.
  • Minigarden er lavet af vedligeholdelsesfrit materiale, der er godkendt til fødevareproduktion. Det sikrer dig, at der ikke frigives skadelige stoffer fra plantekassen til dine afgrøder.
  • Minigarden er fremstillet i Europa. Modulerne er lavet af genanvendelig plast. Produktion, emballage og transport foregår med størst muligt hensyn til miljøet.
  • Minigarden leveres med 3 års produktgaranti. Den forventede levetid i det danske klima er mindst 10 år, og plantekasserne er frostsikrede ned til -20 grader.
  • Materiale: Polypropylen Moblen med UV beskyttelse
    Farver: Hvid, sort, grå, grøn og terracotta
Minigarden
Vibeke Pold

Vibeke Pold

Vibekes erfaringer

Hus, høns og have har altid været en stor del af mit liv og gennem årerne har jeg købt meget udstyr. Noget har været helt fantastisk og andet har virkelig ikke været pengene værd. Derfor er det vigtigt for mig at alt bliver testet herhjemme af mig selv. Det skal være funktionelt og let at stille op eller samle og det skal kunne leve op til fabrikantens beskrivelser.

Mit liv er for kort til dårlige produkter og derfor er alt gennem testet og samlet af jeg, Vibeke. Så får du problemer med at samle noget, så ring og jeg hjælper dig igennem.

Loading...
Vent venligst ...