Jeg har mange gange fået spørgsmålet - Vi vil gerne have kyllinger, men vi har ingen skrukhøne - er det meget svært at udruge i maskine?


Høns bliver skrukke - det betyder at deres hormoner fortæller dem, at det er tid at ruge kyllinger. Det er bare ikke altid, at vores høns bliver skrukke, når vi gerne vil have udruget kyllinger, og fordi en høne skal være ca. 20 uger gammel før den begynder at lægge æg, er det klart en fordel, at den er kommet godt i gang med æglægningen inden sensommeren begynder, ellers får man ikke ret mange æg hele vinteren.

Mange er bekymrede for, at udrugning i rugemaskine er svært, men der findes mange gode rugemaskiner på markedet, der nemt og pålideligt kan klare opgaven. Der findes maskiner med manuel vending, hvilket betyder at man skal huske at trille æggene dagligt en til flere gange, så jeg vil helt klart anbefale at man køber en med automatisk vending. Æggene skal vendes, fordi en høne altid vil flytte lidt på sig og sine æg, mens hun ruger. Vendes æg ikke, kan kyllingen blive deform inde i ægget og sikkert ikke klækkes.

Et stabilt varmelegeme med termostat, der kan holde temperaturen konstant i rugemaskinen på 100 grader Fahrenheit eller 37,77 grader celsius, som er den skala vi bruger i Danmark. Temperaturen skal kunne måles inde i rugemaskinen enten ved et termometer eller elektronisk.

En solid blæser, der kan holde til mange udrugninger. Blæserens funktion er stille og roligt at fordele den opvarmede luft over æggene. Fugtighed i luften i rugemaskinen er vigtig, når æggene skal klækkes, så der skal være enten et manuelt hygrometer eller et digitalt indbygget i maskinen.

Det er vigtigt, når der skal købes en rugemaskine, at der er en udførlig dansk vejledning og en forhandler, der kan vejlede, hvis der opstår problemer undervejs.

Husk at, der er svar på nye #hønsespørgsmål næste onsdag, så følg med - og husk endelig at sende dine spørgsmål til mig på vpo@rosenbud.dk.