Jeg har mange gange fået spørgsmålet - mine æg er snavsede, må jeg vaske dem?

De fleste af os har havehøns, for at få friske æg af egen avl, men nogle gange kan det være lidt af en udfordring at kunne hente rene friske æg i redekasserne. Læs med her hvad jeg gør, for at kunne hente smukke rene æg hver dag.

I Danmark er det ikke tilladt at vaske æg, der skal sælges, fordi det bryder den naturlige antibakterielle hinde, der er udenpå skallen og gør æggets indhold modtagelig for bakterier udefra.

Det kan til tider være en udfordring at holde høns og æg rene og snavsede mudrede æg er bestemt ikke nogen appetitvækker, så hvad kan man gøre?

Det vigtigste er at holde redekasserne rene. Har du høns der har fået forkærlighed for at sove i redekasserne, så prøv at få dem til at stoppe. Fyld dine redekasser med blødt materiale, det kan være hø, halm eller måske spåner. Brug et sugende materiale i hønsehuset, så eventuelt mudder og snavs opsuges inden hønen når redekassen. Hold hønsegården tør, især omkring indgangen til deres hønsehus.

Får du alligevel snavsede æg med ind fra hønsehuset, kan de forsigtigt slibes med sandpapir eller en blid skuresvamp. Jeg plejer altid at bruge snavsede rengjorte æg som hårdkogte æg og de rene æg til blødkogte æg og anden madlavning, hvor ægget skal slås ud, og jeg opbevarer dem hver for sig.


Fik du også læst mit seneste brevkasseindlæg om "hvorfor slås mine høns?", hvor jeg forklarer om den naturlige hakkeorden, som der er hos høns.


Husk at, der er svar på nye #hønsespørgsmål næste onsdag, så følg med - og husk endelig at sende dine spørgsmål til mig på vpo@rosenbud.dk.