Hvordan ser du om dine høns har indvoldsorm?

Tjek dine hønseklatter dagligt. Her kan hentes megen information om dine høns sundhedstilstand.


Tegn på orm hos høns:

  • Hønsene lægger flydende klatter og er måske også snavsede bagtil, de spiser som vanlig
  • Hønsene taber vægt og spiser dagligt al deres foder
  • Bleg kam og blege hagelapper
  • Hønsene lægger æg med blege blommer, selv om de går ude og har adgang til frisk grønt
  • Du kan se levende orm i klatterne


Hvad du kan gøre
Det er altid bedre at forebygge end at helbrede og jeg har gennem årerne erfaret, at mange af de husråd der findes mod orm hos høns faktisk er effektive.

Havehøns som går frit på et stort areal vil sjældent have orm, da sandsynligheden for at de bliver smittet er ringe, holder du høns i hønsegård, skal du være ekstra opmærksom og altid forebygge.

Høns kan blive smittet med indvoldsorm ved at spise ormeæg i deres omgivelser, ormeæg der kommer fra inficerede fugle, enten ens egne eller vilde fugle. Ormenes æg klækkes ved varme og fugt, så det er en god ide at holde sit hønsehus og hønsegård ren og tør.

Den bedste metode om efteråret, er at fodre dine høns med græskarkerner og squashkerner. Kernerne indeholder et kemisk stof cucurbitacin, som virker på den måde, at ormenes greb i tarmvæggen løsnes og fibrene fra frøene, hjælper så med til at få ormene ud af tarmsystemet.

Efteråret er jo Halloween tid, og der er masser af græskar i butikkerne og du kan også dyrke dem selv i haven. Græskar er lette at opbevare, de skal bare være på et mørkt frostfrit, men køligt sted. Giv hønsene et halvt græskar om ugen, og lad dem selv pille kernerne ud og spise det af kødet som de vil. Det orange græskarkød indeholder store mængder af A og C vitamin, som også er kendt for deres forebyggende virkning mod parasitter.

Har du dværghøns, kan græskarkerner være en stor mundfuld, men de kan hakkes og evt. blandes i noget, du ved dine høns spiser med glæde. Du kan også bare komme de hakkede kerner tilbage i græskaret og lade hønsene forsyne sig.

Det gamle husråd med et fed hvidløg til hønsene virker også forebyggende mod orm. Jeg lægger som regel et pillet fed hvidløg i mine vandautomater, når jeg skifter vand.

Gulerødder, chili og sennepsfrø har også en gavnlig virkning på parasitter og booster hønens immunforsvar. Giv du bare dine høns chilikerner. Høns har ikke smagsløg på tungen som os, og de kan ikke smage det er stærkt, men som for mennesker som høns - chili er sundt.

Du kan let blande frø og tørre kerner i hønsenes daglige foder i deres foderbeholder. Æblecidereddike er også brugt. Her kan du komme en teskefuld i pr. liter drikkevand.

Kan du se levende orm i hønseklatterner, så har dine høns haft orm længe, og det kan være svært at komme til livs med naturlige remedier. Her kan et dyrlægebesøg være fornuftigt.


Husk at, der er svar på nye #hønsespørgsmål næste onsdag, så følg med - og husk endelig at sende dine spørgsmål til mig på vpo@rosenbud.dk.