Jeg har mange gange fået spørgsmålet - Hvordan sørger jeg for, at hønsenes vand ikke fryser til is om vinteren?

Høns har brug for frisk vand ligesom alle andre levende skabninger, så når nattefrosten sætter ind og vandet fryser til is, i hønsenes drikketrug er gode råd dyre.

Gennem årerne har jeg afprøvet forskellige løsninger. Engang var det meget populært at sætte et fyrfadslys i en firkant af mursten og en metalplade ovenpå, hvor man så sætter drikketruget. Det er en farlig løsning, og jeg har altid ment at levende lys og hønsehuse med hø og halm er en rigtig dårlig kombination, så for at min nattesøvn kan forblive rolig, har jeg aldrig brugt denne løsning.

Da vi havde gammeldags glødepærer, som jo udviklede meget varme, når de var tændt, kunne fyrfadslyset udskiftes med en 60 watts pære, men det var og er stadigvæk en ukontrollerbar varmekilde.

I dag kan man købe varmeplader, som nok er den nemmeste løsning. Det kræver bare, at der er strøm til stede i hønsehuset.

Jeg har gennem årerne brugt en simpel løsning:
2 vandtrug af samme størrelse, som jeg så skifter hver morgen. Den ene står til optøning i bryggerset, den anden er ude hos hønsene. Denne metode virker ved selv hård frost, hvis man hele tiden holder øje med, om vandet er frosset og der skal skiftes ud til en ny med frisk vand.

Kommer der en periode med mild nattefrost, er det nok bare at tage vandtruget ind til natten, når man alligevel putter hønsene og sætte det tilbage næste morgen med frisk optøet vand. Høns behøver ikke vand når de sover, men man skal selvfølgelig være tidligt ude hos dem med det friske vand.


Høns i snevejr med drikketrug